Бизнес точка е най-новата поредица от съдържание на Money.bg, която

...
Бизнес точка е най-новата поредица от съдържание на Money.bg, която
Коментари Харесай

Компанията в топ 500 на най-големите в света, която скоро ще има 5 завода в България

" Бизнес точка " е най-новата поредност от наличие на Money.bg, която показва сполучливите модели на работа на компании с огромен принос в българската стопанска система. В новия материал описваме за активността на интернационалния колос ABB в България и по-конкретно - в заводите й в индустриална зона " Раковски ".

Швейцарско-шведската група ABB е един от интернационалните водачи в роботиката, индустриалната автоматизация, както и в производството на съоръжение за електроснабдяване и електрообзавеждане. Компанията има над 130-годишна история и към този момент четвърт век е част от влиятелната ранглиста Fortune Global 500, което я подрежда измежду 500-те най-големи сдружения по доходи в света с оборот от 27,6 милиарда $ за 2018 година.

Групата оперира на над 100 пазара, а един от тях е България. У нас компанията участва още от 70-те години, а през 1996 година отваря и произвеждане в страната. Днес, 23 години по-късно, групата на ABB има четири завода у нас и следва да отвори пети. Два от тях се намират до Пловдив, един е в Севлиево, а скоро ще има и два в Петрич.

Местното дъщерно сдружение " АББ България " е един от огромните вложители в " Тракия икономическа зона " със своите две бази в зона " Раковски ". За историята на компанията там и за това какво тъкмо се създава в двата завода в област Пловдив пред Money.bg споделя мениджърът на АББ - клон Раковски Уве Чирнер.
 Снимка 409780
Източник:

Какво тъкмо създава " АББ България " в Раковски?

Първият цех на " АББ България " в зона " Раковски " отваря тъкмо преди 10 години. Вторият идва четири години след него поради нуждата компанията да разшири производството си.

За АBB

Над 100 пазара - на толкоз оперира групата на ABB;

$27,6 милиарда - толкоз е оборотът й за 2018-а;

147 000 - толкоз са чиновниците на компанията в световен мащаб;

4 - са заводите на ABB в България, а скоро следва да отвори и пети;

1996 година - отваря първият цех у нас;

2009 година - оттогава работи и първият в зона " Раковски " ;

1900 души - толкоз са заетите в двете заводи в зоната.

" Ние започнахме тук в Раковски с елементарни процеси по сглобяване. Следващото равнище за нас в този момент е трудът с по-голяма добавена стойност. Вече вършим изцяло подготвени артикули, които изнасяме за интернационалната мрежа на компанията ни. Така ние не просто доставяме съставни елементи за заводите ни в останалите елементи на света, а произвеждаме подготвени неща ", изясни Чирнер.

На доктрина може да се каже, че в заводите там компанията прави няколко разнообразни типа съставни елементи за ниско и приблизително напрежение. На процедура най-лесно човек може да си изясни какво тъкмо създава АББ в Пловдив като огледа електрическото табло у дома, да вземем за пример. Компанията прави всички съставни елементи - железни и пластмасови, за този вид електрически табла, както и самия корпус, където се слагат те.

" Тук произвеждаме съставни елементи за монтаж върху DIN шина, които са тези елементи, които като отворите електрическото табло у дома, се включват и се изключват при спиране на електричеството. Така че произвеждаме всички съставни елементи, които намират място в електрическото табло, както и самите табла. Също по този начин, произвеждаме и електрически съставни елементи за промишлено приложение, както и отчасти табла за артикули приблизително напрежение ", изброи Уве Чирнер.
 Снимка 409783
Източник:

Два завода, три разнообразни производства

В двете бази на " АББ България " в Раковски има три разнообразни производства, които са елементи от разнообразни продуктови линии.

" В отдел " Умни артикули за електроснабдяване и електрообзавеждане " произвеждаме всички съставни елементи за монтаж върху DIN шина, в това число металните и пластмасови кутии. След това имаме отдел " Продукти за Електроснабдяване и Електрообзавеждане Умна Енергия ", който създава прекъсващи, превключватели и разединители и други съставни елементи ", обясни той и добави:

" В допълнение имаме " Решения за систематизиране ", които създават съставни елементи за приблизително напрежение, механични превключващи детайли, както и контролни табла. ".
 Снимка 409779
Източник:

Може да се каже, че съвсем цялата продукция на заводите в област Пловдив е за експорт. Едната част от тях отиват в други фабрики на компанията, главно в Италия и Германия, където те биват финализирани или се влагат в различен артикул. Във фабриките също по този начин се вършат и приключени артикули, които по-късно се изпращат непосредствено към комерсиалната организация на групата ABB.

" Има артикули които продаваме към локалната комерсиална организация на АББ и посредством нея те доближават до крайните консуматори. В Раковски, също по този начин имаме склад за локалната комерсиална организация - тук поддържаме наличия на артикули, които се таргетират към локалния пазар ", уточни още Уве Чирнер.

В световен мащаб гамата от артикули на ABB е богата.

" Можете да намерите артикули на ABB на всички места - на морското дъно, в круизните кораби, в Космоса или пък в семействата. Проблемът ни е, че не сме доста добре познати на крайните клиенти, тъй като единственото нещо, което те може да познават като наше, са ключовете за осветлението, да вземем за пример. Индустрията ни познава доста добре ", сподели Чирнер.
 Снимка 409782
Източник:

Близо 1 900 души работят за " АББ " в Раковски, само че намирането на хора не е елементарно

В момента в двете заводи на компанията в зона " Раковски " работят близо 1 900 души. Дружеството има и отворени позиции, само че запълването им се оказва предизвикателство.

" Трудностите ни са свързани с пазара на труда тук в района на Пловдив. Има толкоз доста вложители, а безработицата е на съвсем нулево равнище ", изясни Уве Чирнер и добави, че ограничаването за растежа на компанията идва до избрана степен от дефицита на работна ръка в района.

" Няма съответен проект какъв брой индивида би трябвало да наемем през 2019 година, само че имаме няколко отворени позиции. Търсим инженери, имаме свободни позиции в планирането на производството, в производството, за всички равнища на подготовка. И е много мъчно за подбора на личен състав освен за " сините якички ", а също за квалифицираните добре тренирани чиновници ", счита той.
 Снимка 409784
Източник:

Над 200 милиона лв. вложения в България и нови 7 милиона лв. в Петрич

" Като цяло през последните няколко години инвестирахме повече от 200 милиона лв. в България. В момента имаме нова инвестиция в Петрич. Там ще вършим уголемение - нова фабрика до към този момент съществуващата такава ", уточни Уве Чирнер.

Първоначалните инвестиции в заводите в Раковски са над 40 милиона $ или повече от 70 милиона лв..

" Ако погледнем единствено постройките и земята тук, съответно за първата ни фабрика инвестицията беше 20 милиона щатски $. Във втората вложението беше 23 милиона милиона $. В допълнение идват всички машини, които са вътре в постройките. Те не са част от тези вложения ", добави той.
 Снимка 409785
Източник:

През септември предходната година групата на АББ разгласи, че ще вложи 7 милиона лв. в петия си цех у нас, в който ще бъдат отворени няколкостотин работни места и ще бъде ситуиран на 7400 квадратни метра.

" АББ има съществуваща фабрика в Петрич, а към този момент използваме и наета повърхност в прилежащата фабрика - на " Елпром " към този миг. Така че повода за вложението е, че нямаме задоволително място в актуалната ни постройка. Това е естествено разширение въз основата ни с нова постройка. Планираме да наемем над 400 души там през идващите 2-3 години ", изясни Чирнер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР