Бизнес имотите в шестте страни от Централна и Източна Европа

...
Бизнес имотите в шестте страни от Централна и Източна Европа
Коментари Харесай

Секторът на офис площите доминира инвестиционния пазар в ЦИЕ

Бизнес парцелите в шестте страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) не престават да са търсена инвестиция. През второто тримесечие на тази година, вложените в тях пари доближиха 3.3 милиарда евро. Въпреки по-слабото първо тримесечие на 2019 година, капиталовият размер през първата й половина към този момент е 5.5 милиарда евро, т.е. единствено 3% под рекордните стойности за същия интервал на предходната година. Това демонстрират данните в разбора на Colliers International.

Чехия и Унгария са с най-голямо нарастване на вложенията - надлежно с по 83% и 35%, по отношение на първото полугодие на 2018-а. В Полша обаче се следи противоположния тренд - 20% спад през интервала. На пазарите в Румъния, Унгария и Словакия, след слабото първо тримесечие, все още е налице усъвършенстване на пазара.

Интересът към бранша на офис площите господства в ЦИЕ през тази година. Инвестициите в него са се нараснали с 43% на годишна база. Индустриалните площи означават растеж от 26% през второто тримесечие, а удобното развиване на бранша на хотелите продължава (+320%). Нарастващият, въпреки и с умерени темпове, Брутният вътрешен продукт подкрепя разрастването на тези браншове. Търговските площи записват усъвършенстване спрямо първото тримесечие, само че към момента са с 69% под стойностите си, достигнати по същото време на предходната година.

Притокът на капитали от Азия се усилва за сметка на фондовете от шестте страни от Централна и Източна Европа. Трансграничните транзакции с полски капитал и вложенията от страна на локални компании в Полша са незначителни като размер. Американските фондове остават чисти продавачи, до момента в който тези от Обединеното Кралство и Западна Европа стават чисти купувачи.

Във връзка със постоянния приток на вложения, възвръщаемостта от офис площи в столиците на страните в района, понижава през последните шест месеца. Очакванията са за продължение на тази посока на развиване и в идващите дванадесет месеца. Тя ще остане годна и за Будапеща още известно време.

Свободните площи в офисния сегмент ще не престават да се усилват в Букурещ, да понижават във Варшава и назад на развиването досега, ще се свият и в Братислава. Това е прогнозата за пазара за идната една година. Случващото пък ще повлияе върху стойностите на активите в района по-скоро удобно. В някои от обсъжданите сегменти ще се следи растеж на наемните равнища. Това е евентуално да се случи в Будапеща и Прага, а в Букурещ и Братислава се чака противоположната наклонност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР