Бившият здравен министър Петър Москов заяви, че с отмяната на

...
Бившият здравен министър Петър Москов заяви, че с отмяната на
Коментари Харесай

Москов: 110 млн. лева ненужен разход в здравеопазването обслужва лобистки интереси

Бившият здравен министър Петър Москов съобщи, че с анулацията на Националната здравна карта от съда страната губи опцията си да предотврати разкриването на 10-тата, 17-тата или 30-тата ненужна болница в страната и по този метод се пазят нечии лобистки ползи, а не публичния интерес.

Москов изясни в четвъртък пред бТВ, че според анулираната здравна карта има над 4000 непотребни кревати за интензивно болнично лекуване, като се е предложило тяхното понижение от 40 000 на малко над 35 000. Той даде образец, че междинният разход за едно легло за интензивно лекуване годишно е 32 000 лв., което съгласно него прави към 110 млн. лв. неефикасен разход за опазването на здравето всяка година.

“Парите са съсредоточени по отношение на бизнес интереса на избрани групировки, а не спорямо потребностите на хората “, съобщи Москов.

Той уточни, че този непотребен разход за здравната система е доход за някои хора и разяснява, че не е въпрос на самостойно изпитание на министъра на опазването на здравето да приключи това, а е нужна политическа воля. Той сложи въпроса държавното управление зад лобистките ползи ли стои или зад политиката да има мощна страна, бранеща обществения интерес.

Москов даде образец,
Всичко за Вашата сватба
че приходът от 1 легло в болница за инвазивна кардиология годишно е 360 000 лв., което прави атрактивно разкриването на доста такива лечебни заведения и тъкмо такива несъответствия здравната карта е трябвало да в профил.

Той уточни, че без здравна карта Министерството на здравеопазването се принуждава да даде на новите лечебни заведения лиценз, без значение има ли нужна от тях или не, а НЗОК е длъжна да ги финансира, заделяйки за тях бюджет.

“Затова лимитите на “Пирогов “ тази година са с 2 млн. лв. по-малко, а на частна болница в Монтана с 6 млн. лв. повече. Защото няма правила, няма обективност “, разяснява той.

По думите му с рухването на картата и увеличението на договорните сътрудници на касата лечебни заведения като “Пирогов “ ще имат още по-малко пари.

Москов дефинира като “юридически заврънкулки “ претекстовете, с които Върховният административен съд (ВАС) анулира Националната здравна карта. Той уточни, че съдът не я анулира всъщност, а анулира решението на правната дирекция на Министерския съвет (МС) дали да разгласява тази здравна карта в “Държавен вестник “.

“МС счита, че Националната здравна карта е административен акт, а административен акт не се разгласява в
Всичко за Вашата сватба
“Държавен вестник “. Съдът обаче споделя, че това е нормативен акт. За разлика от административния, нормативният акт се разгласява в “Държавен вестник “. И тъй като Националната здравна карта не е оповестена в “Държавен вестник “, Върховен административен съд анулира цялата карта и цялата философия, която стои зад нея “, изясни Москов.

“Преди пет години същият съд, в различен състав, само че с един повтарящ се арбитър, отсъжда, че здравната карта на тогавашния здравен министър Стефан Константинов, е административен акт и не предстои на издание в “Държавен вестник “, съобщи Москов.

“Зад тези юридически заврънкулки стои голямо прикриване на опция да не престава източването на НЗОК “, разяснява той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg