Бившият здравен министър Петър Москов заяви, че с отмяната на

...
Бившият здравен министър Петър Москов заяви, че с отмяната на
Коментари Харесай

Москов: 110 млн. лева ненужен разход в здравеопазването обслужва лобистки интереси

Бившият здравен министър Петър Москов съобщи, че с анулацията на Националната здравна карта от съда страната губи опцията си да предотврати разкриването на 10-тата, 17-тата или 30-тата ненужна болница в страната и по този метод се пазят нечии лобистки ползи, а не публичния интерес.

Москов изясни в четвъртък пред бТВ, че според анулираната здравна карта има над 4000 непотребни кревати за интензивно болнично лекуване, като се е предложило тяхното понижение от 40 000 на малко над 35 000. Той даде образец, че междинният разход за едно легло за интензивно лекуване годишно е 32 000 лв., което съгласно него прави към 110 млн. лв. неефикасен разход за опазването на здравето всяка година.

“Парите са съсредоточени по отношение на бизнес интереса на избрани групировки, а не спорямо потребностите на хората “, съобщи Москов.

Той уточни, че този непотребен разход за здравната система е доход за някои хора и разяснява, че не е въпрос на самостойно изпитание на министъра на опазването на здравето да приключи това, а е нужна политическа воля. Той сложи въпроса държавното управление зад лобистките ползи ли стои или зад политиката да има мощна страна, бранеща обществения интерес.

Москов даде образец, че приходът от 1 легло в болница за инвазивна кардиология годишно е 360 000 лв., което прави атрактивно разкриването на доста такива лечебни заведения и тъкмо такива несъответствия здравната карта е трябвало да в профил.

Той уточни, че без здравна карта Министерството на здравеопазването се принуждава да даде на новите лечебни заведения лиценз, без значение има ли нужна от тях или не, а НЗОК е длъжна да ги финансира, заделяйки за тях бюджет.

“Затова лимитите на “Пирогов “ тази година са с 2 млн. лв. по-малко, а на частна болница в Монтана с 6 млн. лв. повече. Защото няма правила, няма обективност “, разяснява той.

По думите му с рухването на картата и увеличението на договорните сътрудници на касата лечебни заведения като “Пирогов “ ще имат още по-малко пари.

Москов дефинира като “юридически заврънкулки “ претекстовете, с които Върховният административен съд (ВАС) анулира Националната здравна карта. Той уточни, че съдът не я анулира всъщност, а анулира решението на правната дирекция на Министерския съвет (МС) дали да разгласява тази здравна карта в “Държавен вестник “.

“МС счита, че Националната здравна карта е административен акт, а административен акт не се разгласява в “Държавен вестник “. Съдът обаче споделя, че това е нормативен акт. За разлика от административния, нормативният акт се разгласява в “Държавен вестник “. И тъй като Националната здравна карта не е оповестена в “Държавен вестник “, Върховен административен съд анулира цялата карта и цялата философия, която стои зад нея “, изясни Москов.

“Преди пет години същият съд, в различен състав, само че с един повтарящ се арбитър, отсъжда, че здравната карта на тогавашния здравен министър Стефан Константинов, е административен акт и не предстои на издание в “Държавен вестник “, съобщи Москов.

“Зад тези юридически заврънкулки стои голямо прикриване на опция да продължава източването на НЗОК “, разяснява той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР