Бившият зам.-районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров е оправдан по

...
Бившият зам.-районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров е оправдан по
Коментари Харесай

Оправдаха прокурор за натиск над колеги заради невменяемост

Бившият зам.-районен прокурор на Казанлък Кръстин Кацаров е оневинен по всички обвинявания за напън над магистрати, тъй като е бил неуравновесен, оповестява lex.bg.
Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) с ръководител Петър Сантиров, а основен фактор за решението се оказа заключението на единайсеторната съдебно-медицинската експертиза. 11 професори и доценти от всички университети в страната са единомислещи, че прокурор Кацаров е бил неуравновесен все още на осъществяване на действията, за които беше упрекнат и не може да носи наказателна отговорност за тях. Заключението на специалистите е, че той е страдал от краткотрайно биполярно афективно разстройство в тежка фаза.

Заради това на финала на делото и прокуратурата пледира за оправдателна присъда за Кацаров. Разследването против него стартира преди 4 години, когато прокурорът беше краткотрайно отхвърлен от служба, само че при започване на 2017 година беше възобновен след година и половина, защото следствието се проточи. Според лекарите обаче няма проблем Кацаров да работи като прокурор в този момент, защото е в ремисия, лекува се и сега няма здравословен проблем.

Той е обвиняем за закононарушения срещу правораздаването, свързани с напън над прокурори и над арбитър, както и за опит за насила, съпроводен със закана. Именно експертизите за вменяемостта на Кацаров станаха причина за закъснение на следствието, като в последна сметка първите изводи бяха, че той може да носи отговорност за дейностите си.

Според обвиняването напролет на 2015 година Кацаров подбудил своя сътрудник от Районната прокуратура в Казанлък Дойчо Цанев да приключи заради малозначителност следствие за опиати против сина на негово приятелско семейство. Пак тогава подбудил различен прокурор от Казанлък – Мария Михайлова, да упрекна двама души за длъжностно заграбване.

Кацаров, който в един миг беше и и.д. началник на прокуратурата в Казанлък, има обвиняване и за това, че е склонявал различен собствен сътрудник да упрекна кмета на Павел Баня в документно закононарушение, да го задържи за 72 часа и да желае непрекъснат арест. Пред различен прокурор пък упорствал да наруши вътрешното си разбиране и да повдигне обвиняване за обир по друго дело, като отново изискал арест за обвинения.

Кацаров не се тормозил да склонява и съдията в Административен съд – Стара Загора Ирена Янкова, от която изискал да почете жалбата на компания за анулация на заповед на РДНСК.

Обвинението за опит за насила е обвързвано с позвъняване по телефона, при което опитал да принуди гражданин на Казанлък да убеди сина си да се откаже да търси правата си след нанесен му побой и отправени закани. Прокурорът споделил на бащата на потърпевшия, че в случай че синът му не отдръпна жалбата си, щял да направи по този начин, че да го вкара в пандиза и там да бъде подложен на полово принуждение от мъжа, от който се жали.

Името на Кацаров нашумя през 2015 година около почнало тогава следствие против публицист поради репортажи за наводнението в Казанлък. Георги Манчев от „ Пресс ТВ “ даже получи призовка, с цел да му бъде повдигнато обвиняване за всяване на суматоха, само че следствието беше прекъснато, откакто получи публичност.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР