Бившият зам.-министър на външните работи във второто правителство на Бойко

...
Бившият зам.-министър на външните работи във второто правителство на Бойко
Коментари Харесай

Бившият зам.-министър Христо Ангеличин заведе дело за 100 000 лв. срещу прокуратурата |

Бившият зам.-министър на външните работи във второто държавно управление на Бойко Борисов Христо Ангеличин е завел иск за 100 000 лева за неимуществени вреди по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ), заяви.

През април 2019 година Апелативният профилиран съд на Ангеличин по делото за покупката на телефонни централи за 12 български задачи в чужбина. На първа инстанция той беше наказан на 2 година условно. Върховният касационен съд дефинитивно го оправда м.г. Делото продължи повече от 3 година

Христо Ангеличин имаше 4-годишна ефикасна присъда и по друго дело в Специализирания углавен съд за това, че е разпоредил Министерството на външните работи да заплати половин милион лв. за служебни пътувания, без социална поръчка. Той бе измамен под отговорност. И по това дело двамата получиха оправдателна присъда. 

Спецпрокуратурата твърдеше, че Митов и Ангеличин са нарушили Закона за обществените финанси и Закона за публичните поръчки. Външното и Министерството на земеделението и храните (МЗХ) непозволено са сключили съглашение с туроператорска компания, която осигурявала самолетни билети, медицински застраховки и хотелски настанявания при служебни пътувания.

Митов изпълняваше длъжността на министър на външните работи в кабинета " Борисов 2 " като част от гражданската квота. Обвинението против него бе повдигнато през май 2017 година

Ангеличин пък беше упрекнат в занемареност, тъй като не е извършил задължението си да управлява работата на шефовете на дирекциите „ Бюджет и финанси “ и „ Управление на собствеността и материално – техническо обезпечаване “. Тази му отговорност била предоставена със заповеди на министъра, само че Върховен касационен съд записа, че на никое място в тях не се приказва за сходна отговорност на Ангеличин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР