Бившият зам.-министър на финансите в кабинета на ПП Андрей Цеков

...
Бившият зам.-министър на финансите в кабинета на ПП Андрей Цеков
Коментари Харесай

Зам.-министър на финансите разкри: За 12 г. ГЕРБ откраднаха 264 МИЛИАРДА лева!

Бившият зам.-министър на финансите в кабинета на Политическа партия Андрей Цеков разкри по какъв начин по времето на ГЕРБ са харчени над 5 милиарда лв. на година за публични поръчки, с които се пълнят чекмеджетата на мафията. Общо за 12-те години под ботуша на пожарникаря Борисов България е изгубила колосалните 264 МИЛИАРДА лв. поради корупция .

Ето целия пост на Андрей Цеков във фейсбук, публикуваме без редакторска интервенция:

Години наред хаосът е култ на ГЕРБ. Ту ще го поставят в ред, ту ще го борят. Не зная дали в миналото ще овладеят хаоса в мислите си, само че несъмнено са сътворили грамаден подобен в публичните поръчки. Хаос, предопределен да канализира нескончаеми потоци от публични средства към сакове, чекмеджета и близкоизточни трезори.

Обществените поръчки са формата, под която общественият бранш купува от частния с парите от нашите налози (т.е. обществени средства). Човешката природа е такава, че непознатото изкушава.

Ако А купува от В с парите на на С, съществува действителна заплаха, първите двама да се спогодят да изиграят третия като сключат договорка на непазарна цена и разделят свръхпечалбата. Затова имаме Закон за публичните поръчки, който разписва правила за разстройване на обири и измами с обществен запас.

Прости правила:

– А в никакъв случай да не договаря единствено с В (т.е. да има конкуренция);

– Никога да не се договаря на мрачно (т.е. да има прозрачност);

– Да не се заплаща повече от дължимото (т.е. да има изгодност при харченето);

Да поразсъждаваме върху метода, по който в Борисова България се харчат парите на данъкоплатеца. За да опростим упражнението ще се огранича единствено до някои трендове в интервала 2019 – 2021. Предледът на обстоятелствата демонстрира 3 ясни модела за ограничение на кокуренцията в публичните поръчки и заграбване на обществен запас:

1. “Последният оживял ”

Моделът е елементарен – правиш всичко допустимо в процедурата да вземат участие колкото се може по-малко оференти. В Европейски Съюз се води статистика за поръчките единствено с един участник. Средно за Европейски Съюз е 8 %. В България е 28 % по публични данни – т.е. годишно към 2.8 милиарда от нашите пари се харчат без конкуренция и действително на монополни цени!

Това обаче не е цялата истина. Родната статистика не регистрира процедурите, в които вземат участие голям брой участници, само че се отстраняват всички с изключение на един. През тази пролет разпоредих на Агенцията за публични поръчки да проучва всички поръчки за последната година на 27-те най-големи общини в България.

Резултатът бе поразителен – приблизително 59 % от поръчките се разпореждат по модела “последния оживял ”. Шампиони са Разград, Шумен, Перник, Велико Търново, Пловдив (с 85 – 97 %). Има брутални истории – 21 участници/20 отстранени, 17/16, 15/14 и така нататък 800 млн. за една година са контрактувани на монополните цени на последния оживял!

Анализирахме и поръчките на 10 ВИК оператора за осъществяване на планове по оперативна стратегия “Околна среда ”. Поръчки за към 1.5 милиарда, от които над 80 % са предоставени по същия модел. Вода в злато, кюлче в чекмедже.

Само посредством моделите “единствен участник ” и “последния оживял ” годишно в България се разходват над 5 милиарда лева от нашите пари.

2. Ин-хаус

Ин-хаусът е изключение от правилото, че обществения запас би трябвало да се разходва посредством публични поръчки. Логиката е елементарна – в случай че страната може сама да си свърши избрана работа, няма смисъл да я разпорежда на различен. Ин-хаус възлагането е законосъобразно единствено, в случай че разполагаш със личен запас. В противоположен случай законът е нарушен и това е червен байрак за корупция. Между 2018 и 2021 по този модел са предоставени:

Реклама

– 2,7 милиарда лева на “Автомагистрали ” ЕАД за Автомагистрала “Хемус ” (от тях 1,8 милиарда лева са превъзложени след това на частни компании без конкурентен асортимент, платени са над 1 милиарда лева задатъци без да има даже одобрени трасета, планове и позволения за строеж). Магистрали в чували, кюлче в чекмедже.

– 902 млн. лева на “Автомагистрали ” ЕАД за пътя Видин – Ботевград (от тях 856 млн. лева са превъзложени без конкурс на частни компании, платени са 287 млн. лева задатъци без да има планове и позволения за строеж). Откраднат път, кюлче в чекмедже.

– 474 млн. лева на “Автомагистрали ” ЕАД за подсилване на свлачища (от тях 411 млн. лева са превъзложени на частни компании, платени са 180 млн. задатъци без да има планове и позволения за строеж). Откраднати укрепителни уреди, кюлче в чекмедже.

– 511 млн. лева на “Монтажи ” ЕАД за ремонт на язовири (почти напълно превъзложени, платени големи задатъци без планове и позволения за строеж). Откраднати язовири, кюлче в чекмедже.

– 400 млн. лева на Директива за птиците “Транспортно строителство и възобновяване ” за удълбочаване на пристанище Варна (100 % превъзложени на частна компания, платени задатъци, несвършена работа). Откраднато простанище, кюлче в чекмедже.

Да спрем дотук – нови 5 милиарда лева от нашите пари, напъхани в черната кутия на Борисовия инхаус, изхарчени на мрачно, без конкуренция и ориентирани към клиентелски мрежи. Факти, открити в инспекциите на Сметната палата и Агенцията за държавна финансова ревизия, които държавното управление на Продължаваме Промяната назначи. Факти, за които прокуратурата мълчи.

3. “Златни пътни поправки ”

При този модел се подписват рамкови 5 годишни контракти за кърпене на дупки по пътищата. Не се договаря количество, тъй като не знае какъв брой тъкмо дупки ще се пълнят, а се дефинират единични цени. Сключени са контракти за 681 млн. лева

След това обаче по същите единични цени стартират да се преафалтират цели пътища. Както писах в по-ранен пост единичната цена за непълен ремонт е доста по-висока от тази за повсеместен ремонт (2.6 пъти по разбор на служебните кабинети в последната година).

За 2 години по този модел са предоставени съществени поправки за 2.4 милиарда, от които към 1.5 милиарда лева надвишават естествените стойности за такива действия.

Моделът не свършва дотук – тъй като са прикрити като настоящи, ремонтите се правят на мрачно –  без позволения за градеж, без строителен контрол и без да се носи гаранция. Безконтролността води до неприятно качество и след 2 години пътищата отново са за ремонт. Тогава колелото се завърта още веднъж – нови поправки, нови кюлчета в чекмеджето.

Анализите сочат, че единствено посредством описаните модели за 2 години са разходвани над 4.5 милиарда лева допълнително от действителната конкурентна цена на предоставеното строителство. 7000 лева от джоба на всеки български жител (включително децата) са отклонени към чувалите и чекмеджетата!

Описаното горе е единствено част от картината. Според анализите на Световната банка годишната стойност на корупцията в България е 22 милиарда лева!

За 12-те години на Борисовото ръководство загубата на публичен запас заради корупция е близо 264 милиарда лева

Всеки един български жител е бил лишен от 406 000 лева полагащи му се вложения в обучение, опазване на здравето, просвета, спорт, инфраструктура, пенсии, обществени помощи.

България не е бедна! България е безобразно ограбвана в продължение на години!

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D173310648556181%26id%3D100076317393079&show_text=true&width=500
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР