Бившият японски министър на правосъдието Кацуюки Кавай беше осъден на

...
Бившият японски министър на правосъдието Кацуюки Кавай беше осъден на
Коментари Харесай

Японски министър е осъден на 3 години затвор за купуване на гласове |

Бившият японски министър на правораздаването Кацуюки Кавай беше наказан на три години затвор и санкция от 1,3 милиона йени (12 000 долара) за пазаруване на гласове, целящи да обезпечат преимущество на  брачната половинка му на изборите за горната камара на Народното събрание през 2019 година

Отхвърляйки изказванието на Кавай за частична непорочност, окръжният съд в Токио постанови, че той е раздал общо 28,7 милиона йени на 100 души - локални политици и поддръжници в изборния регион на брачната половинка му Анри в префектура Хирошима.

Съдът обаче не взе под внимание различен факт - извънредно огромната сума от 150 милиона йени, която централата на Либерално-демократическата партия (ЛДП) даде на щаба на Анри Кавай преди изборите през 2019 година Кацуюки Кавай отхвърли парите да са били употребявани за пазаруване на гласове.

Съпругата му завоюва място на изборите през юли 2019 година, само че подаде оставка като член на горната камара през февруари тази година.

Кампанията на Анри Кавай беше подкрепена от тогавашния основен секретар на кабинета Йошихиде Суга, в този момент министър председател, и други висши депутати от ЛДП.

Централата на ЛДП беше одобрила Анри Кавай като спомагателен претендент в изборния регион в Хирошима за да бъдат завоюва две места, само че този ход не беше подсилен от управлението на партията в префектурата.

Обвинението уточни тази обстановка като претекст за дейностите на някогашния министър -  той е целял да събере задоволително политическа поддръжка в префектурата.

В началото на процеса през август предходната година Кавай съобщи, че е почтен, само че се призна за отговорен по-късно, като съобщи на правосъдно съвещание през март: " Не мога да отрека, че желаех жена ми да бъде определена ".

Той призна, че парите, които е дал, са били за пазаруване на гласове и подаде оставка като народен представител.

През януари тази година съдът в Токио осъди Анри Кавай на 16 месеца затвор за скрит план с нейния брачен партньор и разпределяне на общо 1,6 милиона йени на четирима членове на локалното заседание на Хирошима сред март и май 2019 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР