Бившият военен министър Николай Цонев, който се очакваше да стане

...
Бившият военен министър Николай Цонев, който се очакваше да стане
Коментари Харесай

Слагат Николай Цонев за началник кабинета на премиера Стефан Янев

Бившият боен министър Николай Цонев, който се очакваше да стане и сегашен в служебния кабинет, евентуално ще бъде назначен за шеф кабинета на премиера Стефан Янев.

Николай Георгиев Цонев е офицер от Българската войска, бизнесмен, политик, водач на политическа партия „ Нова опция “ и някогашен министър на защитата през интервала 2008 – 2009 година

В осъществяване на управническите си позиции, той дава отговор за реализирането на редица стратегически промени в Българската войска и в бранш „ Сигурност “.

По време на ръководството си като министър, той променя Закона за защитата и въоръжените сили (ЗОВС) и дава на чиновниците от въоръжените сили голям брой обществени тласъци, подбудени от смяна на статута на чиновниците от БА от наборна работа в професионална войска. Заедно с това, той подхваща финансови оптимизации, които разрешават бюджетът на Министерство на защитата да доближи размер от близо 2% от брутния вътрешен артикул на България.

Преди да бъде определен за министър на защитата, Николай Цонев работи като шеф на няколко компании, ангажирани в областта на леката индустрия.

От 1999 до 2000 година той управлява дирекция „ Управление на доставките “ в Министерството на защитата. През 2001 година става консултант на военния министър Николай Свинаров, а през 2002 оглавява Изпълнителна организация „ Социални действия “ към МО.

През месеците след края на мандата му като министър на защитата Николай Цонев е разследван за злоупотреби по време на ръководството му на Министерството на защитата. На 1 април 2010 година зрелищно е задържан и упрекнат в предложение на рушвет на следовател, като по време на ареста заместник-градският прокурор Роман Василев назовава Цонев „ безспорен нарушител “. На 28 октомври 2012 година е оневинен от Софийския градски съд по това обвиняване.

На 1 юни 2012 година Цонев е оневинен от Върховния касационен съд по друго дело – за подписване на четири неизгодни покупко-продажби през 1999 година когато е началник на дирекция „ Управление на доставките “ в Министерството на защитата.[5]

Общо Цонев е съден и оневинен по четири каузи и през август 2015 година осъжда прокуратурата на втора инстанция да му заплати обезщетение в размер на 15 хиляди лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР