Бившият военен лидер на босненските сърби бе признат за виновен

...
Бившият военен лидер на босненските сърби бе признат за виновен
Коментари Харесай

Решено! Тежка Присъда! Доживотен Затвор За Едно От Най-Големите Чудовища На Нашето Съвремие!

Бившият боен водач на босненските сърби бе приет за отговорен по 10 точки от обвиняването - за геноцид, военни закононарушения и закононарушения против човечеството, предадоха осведомителните организации и Българска телеграфна агенция.

" Отчитайки тежестта на закононарушенията, за които е приет обвиненият, в това число за геноцид и всеобщо изтребване на хора като закононарушения срещу човечеството, правосъдният състав осъжда Младич на пожизнен затвор ", сподели председателстващият арбитър Алфонс Ори.

Мотивите на трибунала са, че Младич " доста е съдействал за осъществяване на геноцида в Сребреница и други военни закононарушения на територията на Босна и Херцеговина ".

Съдът реши, че с дейностите си Младич доста е съдействал за геноцида над мюсюлманското население в Сребреница, че е тероризирал популацията на Сараево, нареждал е да се взимат заложници.

Не е имало планове за геноцид обаче в други шест общини - Ключ, Котор Варош, Сански мост, Приедор, Власеница и Фоча, е решението на правосъдния състав.

Младич е наказан по 10 от 11 точки на обвиняването.

Преди присъдата да бъде произнесена, Ратко Младич бе отхвърлен от правосъдната зала, откакто се разкрещя на съдията.
Обвиняемият беше изместен в друго помещение, в което от " комфортно кресло " можеше да следи произнасянето на присъдата.

Това е присъда на първа инстанция, която може да бъде обжалвана.

Прокуратурата на трибунала в Хага в заключителната си тирада в края на предходната година упрекна Младич в геноцид, нарушение на законите и правилата на войната и закононарушения против човечеството по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995), лишила живота на над 100 000 души.

Обвинението изиска от правосъдния състав да осъди Младич на пожизнен затвор, с претекста, че една по-малка присъда би била засегнатост за жертвите, живите и мъртвите, засегнатост за правораздаването.

С доживотната присъда на Ратко Младич и тази на неговия политически сподвижник Радован Караджич на четиридесет години затвор, Международният арбитражен съд за някогашна Югославия дефинитивно ще завърши работа на 31 декември с общо 161 упрекнати лица.

Младич бе арестуван в Сърбия на 26 май 2011 година след 16-годишно търсене и дни по-късно екстрадиран за Хага. Международният арбитражен съд го осъди на 40 години затвор за геноцид и закононарушения против човечеството за клането в Сребреница и обсадата на Сараево по време на Югославската война.
Наричат го " касапина от Сребреница ".

Синът на генерала - Дарко Младич, съобщи преди началото на делото, че неговото семейство е готово за всякаква присъда. Дарко Младич упрекна съда, че не е справедлив и добави, че обвиняването не е съумяло да свърже татко му с нито една точка от обвинителния акт.

Преди няколко месеца военачалник Младич изпрати от пандиза писма до президента на Сърбия, в които е отправил рекомендации " по тази причина по какъв начин би трябвало да се построява обликът на Сърбия пред света " и " по тази причина какво би трябвало да се пази непременно ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР