Бившият вицепрезидент Ориол Жункерас получи 13 години затвор Протестиращи блокираха

...
Бившият вицепрезидент Ориол Жункерас получи 13 години затвор Протестиращи блокираха
Коментари Харесай

Каталуния е отново под блокада

Бившият вицепрезидент Ориол Жункерас получи 13 години затвор

Протестиращи блокираха през днешния ден пет районни пътни артерии в Каталуния, оповестиха от каталунската пътна организация. Акцията бе подхваната в символ на митинг против произнесените през днешния ден присъди против водачите на придвижването за самостоятелност на Каталуния, съобщи Ройтерс.

Блокирани бяха и няколко улици в основния каталунски град Барселона, в това число елементи от основния бул. " Диагонал ", който пресича целия град, съобщи локалната полиция. Протести имаше и в още няколко огромни каталунски общини като Жирона и Лейда.

Говорител на полицията в Каталуния съобщи пред Ройтерс, че към този момент няма данни за съществени произшествия, само че отхвърли да даде детайлности.

Лидерът на самостоятелните управляващи в Каталуния Жоаким (Ким) Тора изиска прошка за наказаните през днешния ден от Върховния съд на Испания сепаратистки водачи. " Искаме независимост за политическите пандизчии, за изгнаниците, желаеме прошка за всички преследвани ", сподели Ким Тора в телевизионно послание.

Осъдените каталунски сепаратисти би трябвало да се съобразят с присъдите си, съобщи испанският министър председател Педро Санчес и прикани за разговор Каталуния.

Испанският Върховен съд през днешния ден призна за отговорни 12 някогашни каталунски политици и деятели за ролята им в придвижването за разединение през 2017 година след референдума за самостоятелност, който за Мадрид е противозаконен, съобщи Асошиейтед прес. За противодържавна активност 9 политици и деятели са наказани на разнообразни периоди затвор - от 9 до 13 години, за други трима са наложени санкции по по-лекото обвиняване в непокорство.

Бившият вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас получи 13 години затвор за подбудителство към безредици и корист с държавни средства.

Сепаратистките организации бяха декларирали, че в случай че някой от подсъдимите бъде приет за отговорен, те ще провеждат митинги и " спокойно гражданско непокорство ". Испанските управляващи разположиха в допълнение стотици служители на реда в района директно преди оповестяването на присъдите.

Бившият каталунски президент Карлес Пучдемон осъди през днешния ден решението на съда, като го назова " неуместно ", съобщи Франс прес. " Общо 100 години затвор. Това е неуместно. Сега това повече отвсякога е ориентирано против вас и фамилиите ви. Време е да реагираме като в никакъв случай до момента. В името на бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталуния ", написа Пучдемон, който след несполучливия опит за разединение живее в Белгия.

Жункерас разгласи, че макар тежките присъди, придвижването за разединение ще стане " още по-силно ".

" На тези, чието само предпочитание е да предизвикват зло, споделяме, че нищо не е завършило през днешния ден, не сте победили, нито сте убедили някого. Ще се върнем и ще се върнем още по-силни. Без никакво подозрение ще се върнем и ще победим ", даде обещание Жункерас в писмо до последователите си, написано в пандиза и оповестено от неговата партия Републиканска левица на Каталуния.

Футболният клуб " Барселона " разкритикува решението на Върховния съд на Испания с думите, че " пандизът не е решение ". Клубът съобщи, че разногласието за независимостта на Каталуния би трябвало да бъде решен " извънредно и единствено посредством политически разговор " и приканва " политическите водачи да застанат отпред на развой на разговор и договаряния ".

Футболният клуб " Барселона " е същинска институция в Каталуния. Той от дълго време има комплицирани връзки с придвижването за самостоятелност, а на домакинските срещи на тима постоянно може да бъде забелязано знамето на самостоятелна Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес. Години наред сепаратистите разпъваха на стадион " Камп ноу " голям транспарант, на който на британски пишеше " Каталуния не е Испания ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР