Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс и други консервативни лидери обсъждат

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс и други консервативни лидери обсъждат ...

Виктор Орбан брои приятелите си на консервативна среща в Будапеща


Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс и други консервативни лидери обсъждат днес „демографията и семейните ценности“ на форум в Будапеща, който циментира репутацията на Унгария като бастион на консерватизма в ЕС, предаде АФП, цитирана от БНР. В двудневното събитие участват още държавните глави на Чехия, Полша, Словения и Сърбия, както и крайнодесният Ерик Земур, за когото се смята, че иска да се кандидатира за президент на Франция.

На власт от 2010 г., унгарският премиер националист Виктор Орбан се представя за „нелиберален“ защитник на „християнска Европа“ и често влиза в сблъсък с Брюксел заради своите антимигрантски и анти-ЛГБТ политики.

За първи път проведена през 2015 г., т.нар. Демографска среща в Будапеща се организира на всеки две години с цел да осъди миграцията и да призове християнските двойки да имат повече деца.

На последния форум през 2019 г. Орбан заяви пред политици, религиозни фигури и дипломати, че миграцията допринася за „изтласкване на населението“, използвайки термин от крайнодесните среди.

По-рано тази година Орбан обяви пакет от финансови стимули за увеличаване на раждаемостта, включително доживотно данъчно облекчение за жени с четири и повече деца. 

Източник: segabg.com