Бившият вицепремиер Даниела Бобева обяви, че отчетеният в България икономически

...
Бившият вицепремиер Даниела Бобева обяви, че отчетеният в България икономически
Коментари Харесай

Икономическата прогноза на правителството е несериозно оптимистична

Бившият вицепремиер Даниела Бобева разгласи, че регистрираният в България стопански спад от 5.2% през третото тримесечие е проблем, в случай, че в същото време не сме били затворени, намаляла е отдалечената работа и е имало оживление в туризма.

Според икономистката държавната прогноза за 3% спад в края на годината е "несериозно оптимистична ", за разлика от упованията на Европейската комисия и Международния валутен фонд.

Еврокомисията чака спад на българската стопанската система от 5.1% в края на годината.

"Общо стопанската система върви надолу. Не знам какво има поради министър председателят ", сподели Бобева за изказванията на Бойко Борисов, че "докато светът е в рецесия, българското произвеждане пораства ". По думите й възможностите за възобновяване в последното тримесечие на годината са нереалистични.

България има добра събираемост на налози, само че и един от най-големите сривове на вложенията измежду страните от Европейски Съюз, а без вложения няма напредък, уточни пред bTV Даниела Бобева.

Бившият вицепремиер изясни, че макроикономически взор може да те заблуди. Например има напредък на депозитите, само че дребните депозити са се изчерпали, т.е. парите на хората с по-малки приходи, които пестят по-малко. Има напредък на депозитите на популацията в по-големите групи.

По същия метод по думите й стоят нещата и при кредитирането. Има спад на заемите, само че нарастват новоотпуснатите огромни заеми и най-много жилищните заеми, които избавят кредитната активност.

Икономистът предложи вместо да се разхвърлят пари от бюджета, страната да се концентрира върху капиталовата активност и да се измислят ефикасни ограничения за бизнеса, който е изправен в доста тежка обстановка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР