Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу, някогашен близък съюзник на президента

...
Бившият турски премиер Ахмет Давутоглу, някогашен близък съюзник на президента
Коментари Харесай

Давутоглу към Ердоган - ръкавицата е хвърлена

Бившият турски министър председател Ахмет Давутоглу, бивш непосредствен съдружник на президента Реджеп Ердоган, подаде публично молба за регистрация на нова партия, която може да подкопае поддръжката за президента и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), предадоха осведомителните организации.

Давутоглу е подал в министерството на вътрешните работи молба за регистрация на "Партия на бъдещето ", а на конференция на следващия ден някогашният министър председател ще показа детайлности за правилата на новата групировка и членовете създатели.

Освен партията на Давутоглу в скоро време се чака да бъде учредена още една партия от някогашен съдружник на Ердоган на фона на неодобрение в ръководещата ПСР от властническия жанр на ръководство на президента.

Али Бабаджан - някогашен вицепремиер, външен министър и министър на стопанската система, също разгласи проекти да учреди нова партия.

Появата на политически обединения, управлявани от някогашни съдружници на Ердоган, трансформирали се в негови противници, идва в миг, в който турското държавно управление се бори с стопански спад и висока безработица.

ПСР загуби контрола над Истанбул и Анкара на локалните избори по-рано тази година.
 Давутоглу към Ердоган - ръкавицата е хвърлена
Двете нови партии, основани от отцепници от ПСР, може да привлекат недоволните от ръководещата партия гласоподаватели.

Социологически изследвания, извършени преди основаването на партията на Давутоглу, демонстрираха, че той събира 3,4 % електорална поддръжка, до момента в който Бабаджан получава близо осем на 100.

В явна реакция на терзание, Ердоган упрекна предходната седмица Давутоглу, Бабаджан и други някогашни съдружници, че са ощетили държавната Халкбанк посредством отпущането на заеми за основаване на университета Сехир в Истанбул, учреден от Давутоглу.

Давутоглу отвърна на удара, като прикани Народното събрание да стартира следствие на имущественото положение на Ердоган, членовете на фамилията му и на други сегашни и минали високопоставени чиновници, в това число на самия него.

Ахмет Давутоглу напусна Партията на справедливостта и развиването през септември, няколко дни откакто партията предприе процедура по изключването му поради нарушаване на партийната дисциплинираност.

Давутоглу бе разгласил преди този момент манифест, критикуващ икономическата политика на Ердоган и ограничението на съществени свободи, в това число свободата на медиите.
 Давутоглу към Ердоган - ръкавицата е хвърлена
Шейсетгодишният политик бе външен министър на Турция в интервала 2009 - 2014 година, а по-късно заемаше поста министър-председател до 2016 година, когато бе уволнен от Ердоган и сменен с Бинали Йълдъръм поради съпротивата му да поддържа напъните на Ердоган за увеличение на президентските пълномощия.

Турция мина към система на ръководство с необятни президентски пълномощия след референдум през 2017 г.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР