Бившият царски депутат Владо Дончев си взе портрет на Ван

...
Бившият царски депутат Владо Дончев си взе портрет на Ван
Коментари Харесай

Разграбват картини на Зуека още преди откриването на изложбата му в Пловдив

Бившият царски народен представител Владо Дончев си взе портрет на Ван Гог, Рачков - Дон Кихот

" О, този портрет на Ван Гог е мой! Моля, сложете точка! ", отсече някогашният царски народен представител Владимир Дончев, който бе един от първите, откупил платно на Васил Василев-Зуека. Това стана часове преди разкриване на изложбата му в пловдивската изложба U.P.A.R.K. на Кольо Карамфилов. Тя приюти 28 произведения на артиста, които ще останат до 30 май.

" Васко доста ловко е интерпретирал креативната полуда на Ван Гог. Великолепен портрет, " удари " ме в сърцето ", споделя Дончев пред " 24 часа ". И прецизира, че има и други картини на Зуека. Дошъл особено да си поговори с него и да го попита по какъв начин и от кое място му идват толкоз доста хрумвания.

" От театъра ", дава отговор художникът. Припомня, че е приключил кукловодство. " Бяхме и драматурзи, и режисьори, и сценографи. Наблягах на материалите и на спонтанните кукли. Научих се от театъра да обобщавам в едно изречение концепцията и в този момент мога да го претворя в платно ", споделя Зуека.



Негов " пантент " са Донкихотовците, които се радват на голям триумф. В пловдивската изложба Василев е наредил триптих с героя на Сервантес. Но за отчаяние на пловдивските ценители и той към този момент е изплатен. Димитър Рачков като го видял, отсякъл: " Мой е ". " Имам доста Донкихотовци. Станаха ми като емблема, тъй като героят на Сервантес въплъщава свободата. През него могат да се прокрадват хиляди хрумвания. Някак започнах да се показвам посредством Дон Кихот ", признава Зуека, който рисува от младеж.

Твърди, че това пандемично време е плодородно за креативна работа. Успял да открие доста неща в последната година. " Никога не ми бе минавало през акъла още веднъж да се захвана с изобразяване. Едно време съм го правил, тъй като съм имал нужда да споделям изкуства ", споделя Зуека. По думите му " виновникът " за тази галерия в Пловдив е Радост Коцева. " Иначе тук ме свързват толкоз доста другари. Пловдив е българският град за просвета ", уверен е Васил Василев. И занапред мисли за последваща експозиция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР