Бившият транспортен министър Данаил Папазов, който купи ТЕЦ Вана срещу

...
Бившият транспортен министър Данаил Папазов, който купи ТЕЦ Вана срещу
Коментари Харесай

Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде гарантирано изкупен

Бившият транспортен министър Данаил Папазов, който купи Топлоелектрическа централа " Вана " против 48.5 млн. евро, няма да може да печели от продажбата на ток по контролирани цени

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Безплатният обяд на Ковачки и Папазов

ТЕЦ-овете на двамата предприемачи ще бъдат включени в контролирания пазар на високи цени, макар че няма потребност от тях
20 апр 2018
Токът ще нарастне в допълнение поради ТЕЦ-вете и ЕСО

Държавната " Марица-изток 2 " желае нарастване на цената с 32%
18 апр 2018
Резервирай ми 17 милиона

Държавата усилва студения запас и евентуално вкарва нов състезател в него - Топлоелектрическа централа " Варна "
13 апр 2018
Топлоелектрическа централа " Варна " може да коства 250 млн. лева годишно на потребителите

Работодателите приготвят митинги, тъй като това би вдигнало цената на тока с 16%
2 апр 2018
Бизнесът чака " нови далавери " в енергетиката

Опасенията са, че ще се усили студеният запас, което ще увеличи и цената на тока
13 мар 2018
Държавата не прави на ниска цена ток

Идеята държавното управление да купи българските активи на ЧЕЗ е неприятна и за клиентите, и за данъкоплатците
9 мар 2018 Свързаните с Христо Ковачки централи " Бобов дол " и " Марица 3 ", както и Топлоелектрическа централа " Варна ", която от края на предходната година е владеене на Данаил Папазов (бивш транспортен министър в кабинета " Орешарски " и непосредствен до Движение за права и свободи и Делян Пеевски), няма да получат обезпечен пазар на тока си на висока цена. Централите на двамата предприемачи подадоха искане в КЕВР да бъдат включени в контролирания пазар на ток с двойно и даже тройно по-високи от пазарните цени, макар че няма никаква потребност от тях. И заради празнина в законодателството щяха да получат право да работят, което би коствало сред 250 и 330 млн. лева на година. Парламентарната комисия по енергетика обаче гласоподава на второ четене във вторник (24 април) ексклузивен текст в Закона за енергетиката, който затваря тази малка врата.

Всички без Движение за права и свободи поддържат смяната

Предложението, което бе направено от ръководителя на комисията Делян Добрев, ще бъде включено в пакета промени в секторния закон, които се чака да бъдат прегледани в пленарната зала този четвъртък. И в случай че бъдат утвърдени от депутатите трите централи ще бъдат отрязани от контролирания пазар на ток. Против концепцията да се ограничи присъединяване на скъпите и неефективни тецове в енергийната система се разгласи само Движение за права и свободи.

" Защо го оферирате това нещо по този начин " по терлици ". Ако посредством закон ще контролираме цената на електрическата енергия, тогава няма потребност от регулатор ", запита Рамадан Аталай.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче изрази поддръжка за тази смяна, тъй като по думите му, в случай че тя не бъде направена, регулаторът няма да има опция да реализира своята политика на уравновесено решение за цената на електрическата сила.

По-конкретен в това отношение беше ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Според него изчисленията на специалистите са посочили, че цената на тока за бита ще би трябвало да се усили с цели 16% единствено поради тези три централи. " Това е безусловно неприемлива нова държавна помощ. Нямаме недостиг, с цел да сме принудени да купуваме скъпа сила и да подвигаме цената на тока ", безапелационен бе той.

Няколко думи обръщат модела

На процедура този въпрос за стотици милиони се взема решение с дописването на едно само изречение в член 21, ал.1,т. 21 от Закон за енергетиката. Сега той гласи, че всеки производител на електрическа сила, пък бил той и най-неефективният, може да изиска да стартира да продава ток и да обезпечава разполагаема мощ за контролирания пазар на преференциална за него цена. И КЕВР ще би трябвало да му разреши, или казано по-точно - да му отреди място на пазара, като ограничи останалите участници, даже те да са по-ефективни.

С гласуваната от парламентарната комисия добавка обаче на регулатора се не разрешава да включва производители, чието предложение за контролирана цена надвишава с повече от 10% прогнозната пазарна цена на тока за съответния регулаторен интервал.

Какво желаеха трите централи

Най-солено е настояването на Топлоелектрическа централа " Варна ". При междинна цена за този регулаторен интервал от 75 лева за мегаватчас сдружението желае да продава на 195.12 лева./мВтч. Това съгласно анализите на притежателя й Данаил Папазов ще покрие индустриалните разноски (централата ще работи на естествен газ), ще обезпечи средства за поправки и модернизации и ще разреши възвращаемост на инвестицията от 7% - ТЕЦ-ът бе платен от CEZ против 48.5 млн. евро.

Топлоелектрическа централа " Марица 3 " е оповестила, че желае да работи на цена 157.09 лева./мВтч, а " Бобов дол " - на 120.98 лева./мВтч. Тъй като не са конкурентни да продават на свободния пазар, през последните години двете централи си обезпечават доходи най-вече от търговете на ЕСО за леден запас. Показателно е, че преди месец " Бобов дол " даже спря изцяло активността си поради ниската изкупна цена на тока на борсата.

Защо КЕВР е с вързани ръце

Абсурдното състояние, в което се намира регулаторът в този момент - да не може да отхвърля присъединяване на централи в контролирания пазар, се дължи на едно решение на Върховния административен съд от 2016 година във връзка тъжба на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Свързаната с Ковачи централа подава през 2014 година заявление до КЕВР с искане да бъде включена измежду производителите, от които НЕК изкупува ток. КЕВР обаче отхвърля да включи централата в сметките си, заради което ТЕЦ-а внася тъжба в Административния съд - София-град. На 29 октомври 2015 година магистратите вземат решение, че регулаторът е работил вярно, и отхвърлят претенциите на " Бобов дол ". Следва обаче обжалване пред Върховния административен съд. Там делото завършва на 16 ноември 2016 година с радикално противоположно решение. Висшите магистрати одобряват доводите на ТЕЦ-а и задължават регулатора да преразгледа решението си. Като резултат от това и след осъществяването на спомагателни разбори на 11 октомври предходната година КЕВР е ревизирала решението си от 2014 година и е предоставила със задна дата на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " разполагаемост в размер на 886 777 мегаватчаса.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР