Бившият словашки външен министър Мирослав Лайчак е изборът на Европейския

...
Бившият словашки външен министър Мирослав Лайчак е изборът на Европейския
Коментари Харесай

Пратеникът на ЕС за косовския въпрос ще е от страна, която не признава Косово

Бившият словашки външен министър Мирослав Лайчак е изборът на Европейския съюз за специфичен делегат за разногласието сред Сърбия и Косово.

Това заяви балканската секция на " Свободна Европа " два пъти в последната седмица. Първоначално медията се базира на дипломатически източници в Брюксел, съгласно които висшият представител на Европейски Съюз във външната политика и сигурността Жозеп Борел е направил предлагането, а управленията в Белград и Прищина към този момент са били осведомени.

Лайчак, представлявал Словакия в Черна гора и интернационалната общественост - в Босна и Херцеговина, бе упоменат и от еврокомисаря за разширението Оливер Вархей. Макар да отклони въпроса и да го насочи към Борел, той съобщи, че е оптимист за косовско-сръбския въпрос и отбрани качествата на словака: " Познавайки господин Лайчак и достиженията му, мисля, че той е добър избор и добре ще помогне двамата да вървим напред и мисля, че ще сме добър екип. "

Попитан дали би било проблем, че Словакия, страната, от която идва Лайчак, не признава Косово, той изяснява: " Не съставлява Словакия, когато работи за Европейски Съюз, както знаете. " Критиците на избора му обаче акцентират, че по този начин заелите се по един или различен метод с спора европейски дипломати от страни, непризнаващи Косово, са двама - и Лайчак, и директният му началник Борел.

Според " Свободна Европа " формалното съобщаване на името ще е на 23 март. Друго споменавано име бе това на немския посланик Кристофер Хойсген, само че Белград не искаше пратеникът да идва от Берлин. Името на Лайчак в същото време се загатваше в сръбски медии преди месеци, още преди новото европейско управление, образувано след изборите през май, да е встъпило в служба.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР