Бившият шеф на полицията в Асеновград и настоящ зам.-кмет на

...
Бившият шеф на полицията в Асеновград и настоящ зам.-кмет на
Коментари Харесай

Зам.-кмет на Асеновград на съд за Орехгейт

Бившият началник на полицията в Асеновград и сегашен зам.-кмет на града Димчо Темелков отива на съд по 4 обвинявания. Заедно с него в ръцете на Темида попадат чиновник в Районното ръководство и водач в частно сдружение, за общо седем закононарушения, оповестиха през вчерашния ден от Окръжната прокуратура в Пловдив. 

Първото обвиняване против Темелков е по така наречен спекулация " Орехгейт ", поради която той беше задържан, а по-късно отхвърлен от системата на Министерство на вътрешните работи. Скандалът гръмна през лятото на 2015 година Тогава се разбра, че 46-годишният полицейски шеф е спомогнал пет лица, направили кражба на 800 кг орехи от общински масив, да избегнат наказателно гонене. На 15 август патрул на полиция ги засякъл на място. Берачите били отведени, а по-късно пуснати, защото зам.-кметът на Асеновград Мюмюн Алиджик удостоверил пред чиновниците на реда, че те имат разрешителни от общината. Месец по-късно обаче освобождението на ромите става мотив за едно от обвиняванията против Темелков за прикриване на закононарушение. Впоследствие крадците на орехи бяха наказани условно, а следствието против служителя на реда, който стана зам.-кмет, се проточи.     

По второто обвиняване Темелков ще дава отговор пред съда за приемане на предложение за подарък от друго лице. Според прокуратурата на 29 август 2015 година той натиснал проверяващ служител на реда от РПУ-то в Асеновград да пусне арестуван крадец. Тогава се заприказва за засечен телефонен диалог на Темелков, в който жител му споделил: " Виж какво можеш да направиш, пък аз ще почерпя ". 

Третото обвиняване против някогашния полицейски началник е за това, че през интервала от 13 март 2014 година до 13 юли 2015 година той е превишил пълномощията си, като в 16 случая не е записал известие до районно управление (на МВР) на МВР-Асеновград за осъществени закононарушения от общ темперамент по заявки на разнообразни лица, не е провел оперативно-издирвателна активност, не е направил инспекция по постъпилото известие и не е докладвал материалите в Районна прокуратура-Асеновград. Въпреки съществуването на данни за закононарушение той прекратил преписката, а в други 11 случая  получените сигнали за осъществени закононарушения не са били регистрирани и по тях не е осъществявана инспекция. Така, съгласно обвиняването, се подобрявали статистически резултатите от активността на ръководството, което той ръководел, което пък подпомагало кариерното му израстване и му носело служебни награди. В тази връзка е и четвъртото обвиняване срещу Димчо Темелков - че през първата половина на 2015 година е съставил публични документи, касаещи активността на чиновниците на районно управление (на МВР) на МВР-Асеновград, като в докладите е удостоверил погрешни условия. 

Заедно с Темелков на съд отиват 46-годишният водач от КМД ЕООД Ангел Ч., който на 14 септември 2015 година източил 21 литра гориво от служебния камион, и служителят на Криминална полиция в Асеновград Иван Б., на 49 година, който оказал помощ на водача да се отърве от наказателно гонене поради кражбата.

По делото са разпитани 128 очевидци, назначени експертизи, конфискувани материални доказателства. Най-тежкото, планувано от закона, наказване за закононарушенията, в които Димчо Темелков е упрекнат, е отнемане от независимост от две до осем години, като за част от действията се планува и наказване отнемане от права.
За източения дизел водачът също може да лежи до 8 години, а криминалистът е застрашен от решетки сред 1 и 6 години, настояват от прокуратурата. 

.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР