Бившият шеф на енергетиката в кабинета Борисов 3 Теменужка Петкова

...
Бившият шеф на енергетиката в кабинета Борисов 3 Теменужка Петкова
Коментари Харесай

Петкова в челен сблъсък с енергийния министър

Бившият началник на енергетиката в кабинета " Борисов 3 " Теменужка Петкова влезе в преден конфликт с сегашния енергиен министър Андрей Живков, обвинявайки го в неистина че лъже.

Петкова даде ексклузивен брифинг в централата на ГЕРБ. Поводът бе, че по-рано през днешния ден Живков уточни, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) е задлъжнял, с цел да реши краткосрочни проблеми на Топлоелектрическа централа " Марица - Изток - 2 ", на мини " Марица - Изток " и  " Топлофикация " - София.  Тези отговорности коствали 100 млн. лв. годишно.

" Българската електроенергийна система няма да издържи без въглищните централи. Винаги сме работили за това българският въгледобив да се развива ", сподели Петкова.

Има решение на Народно събрание от 30 януари 2020 година за уговорките за гарантиране на сигурността на работата на въглищните централи, разяснява още тя. И прикани министър Живков да обърне внимание на това и да се погрижи за енергийната сигурност.

" Първата неистина, която чух, е за статута на БЕХ. Живков изрази подозрение и безпокойство, че холдингът се е трансформирал в подобен, който финансира своите дъщерни сдружения. Всъщност не решавал проблеми, а създавал такива. Това, което бих предложила на сътрудника, е да прочете устава на холдинга. БЕХ не е действен, а финансов холдинг. Неговата съществена активност е да подкрепя финансово своите дъщерните си сдружения. БЕХ прави своята работа ", акцентира Петкова.

По думите й втората неистина е за плана " Балкански поток ".

" Колегата е изразил обосновано съмнение, че планът ще се изплати или ще се възвърне в границите на 10 години. Колегите би трябвало да седнат да прочетат каква е нормата е възвръщаемост и какви би трябвало да са приходите и разноските на " Булгартрансгаз ", което е обезпечено в подписания контракт, уточни тя. По думите ѝ такива планове би трябвало да се вършат, тъй като са в полза на България, а и ще се употребява доста години даже след договорите, защото животът на сходна сериозна инфраструктура е над 35 години, уточни някогашният енергиен министър.

" Работата в клюки се трансформира в запазена марка на това служебно държавно управление ", разкритикува още Петкова. Тя прикани служебният кабинет да се концентрира върху дилемите си към подготовката и организацията на почтени и транспарантни избори, а " не да вършат тактики за стабилизиране на браншове, които към този момент са нормализирани ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР