Бившият съветник по националната сигурност на украинския президент Володимир Зеленски

...
Бившият съветник по националната сигурност на украинския президент Володимир Зеленски
Коментари Харесай

Олексий Арестович към България: Не се залепвайте към потъващия кораб

Бившият консултант по националната сигурност на украинския президент Володимир Зеленски - Олексий Арестович - дефинира като шантаж от страна на Русия гърмежа на " Нова Каховка ". 

Пред БНР той акцентира, че това е умишлено деяние:

" Това е шантаж на Путин, който по този метод споделя на международната общност: " Щом няма да преговаряте и ще подкрепяте украинското контранастъпление, виждате какви последици това ще има за вас ". И те са задоволително трагични - смяна на суровинния баланс на Черно море и внезапното замърсяване на водата ". 

Според Арестович обаче, това няма да повлияе на украинското контранастъпление:

" Това няма да спре нашето нахлуване, ние го вършим и ще продължим да го вършим и считам, че режимът на Путин ще бъде наказан. Ще задаваме в допълнение въпроси, тъй като страна, която умишлено предизвиква такава голяма екокатастрофа през 21-ви век - най-голямата след " Фукушима ", не може да бъде член на Организация на обединените нации. И тези, които ни оферират да преговаряме, би трябвало дефинитивно след този случай да схванат с какво си имаме работа ".

Арестович разяснява в изявлението пред БНР и украинско контранастъпление, както и хода на войната на Русия против Украйна:

Казвате, че Вашата позиция за поддържане на контакт с руснаци от какъвто и да било политически набор не е изключително известна в Украйна. Имате ли опасения по какъв начин ще Ви посрещнат на връщане от Брюксел?

Не, не се багра. Винаги съм отстоявал гледната точка, че полезностите, убежденията и идеалите би трябвало да се поддържат с съответни действия. И аз със своите действия поддържам това, в което имам вяра. Нито една цена не е страшна, тъй че към това се отнасям доста умерено, още повече, че в Украйна има голямо количество хора, които ме поддържат, както и моята позиция.

Дали с навлизането на войната в Белгородска област тя върви към своя край в Украйна и навлиза на територията на Русия - като гражданска?

Не, към този момент няма капацитет за революция в Русия. Повечето хора са заслепени от лъжите на Путин и им имат вяра и в последна сметка най-малко поддържат позицията, че той не е добър човек и може да сме почнали войната на вятъра, само че щом сме го създали, към този момент не можем да спрем, тъй като Русия не може да си разреши да загуби. Това е рискова позиция и тя би трябвало да се опровергава по всевъзможен метод. Аз я нападнах и по време на изявлението си. Това, което вършат Руският доброволчески корпус или Легиона " За свободата на Русия " е значимо, само че има друго значение - че след началото на техните дейности не можем да приказваме за съветска войска, а за путинска и друга съветска войска. Настойчивата мисъл, която пробутвам в съветската съпротива е: " На вас ви би трябвало различно политическо посланичество, а въоръжени сили към този момент имате ". И вие незабавно ще измененията вашата тежест и вашето въздействие, в случай че се подкрепите един различен и се обедините.  Това към този момент ще бъде признак на държавността и различно държавно управление зад граница и в заточение и лични въоръжени сили, които със своите отличителни знаци и система на послушание дават отговор на всички интернационалните закони.  Надявам се да ме чуят, тъй като това е значително усилване на нейната позиция.  Тогава за тези, които са в Русия и не са съгласни с Путин, ще се появи забележима и осезаема опция.  А на този стадий те няма къде да вървят, с изключение на да се появяват по медиите, само че не там би трябвало да се обръщат. Дори по-трезвата част от съветските олигарси и районни водачи няма с кого да водят договаряния. Така  че би трябвало незабавно да се ускори тяхната политическа тежест. 

Според Вас Русия разполага ли към момента с огромен капацитет, с цел да води война?

Не считам, че има огромен капацитет, с цел да води война, даже и по Запорожкото направление, където те чакат нашия главен удар, единствено предните им елементи са почти добре въоръжени, само че огромна част от оръжията им липсват. И вместо нужните на батальона 30 танка, те имат 15 или 12. А към 40 на 100 от частите, а в обособени посоки 60 или 70 са така наречен " стрелкови батальони " - мобилизирани хора, на които са раздали автомати, нямат тежко въоръжение и се придвижват на камиони. Могат да призоват още 400 хиляди души, само че те ще водят война на танкове от 60-те години, а това от военна позиция е нищо, изключително на фона на актуалната техника, която ни доставя Запада. Смятам, че в случай че обстановката се развива по същия метод, както сега, някъде към февруари съветската войска ще загуби способността си да води война дейно.

Тоест, повече от половин година?

Да, 9 месеца. Но до тогава няма да се чака - ще има едно контранастъпление, второ, а може да се наложи и трето. Ф 16 не ни се дават поради мира, ние това разбираме прелестно. 

Не става дума за еднократно контранастъпление, по този начин ли?

Не, изведнъж няма да се оправим. Сега ще освободим забележителна част от територията ни, само че ще се наложи втора опция и даже трета. Но считам, че след 9 месеца, може и година, въпросът ще бъде решен, тъй като те няма да могат повече да удържат, защото няма да имат капацитет за това. Те започнаха да минават към стратегическа защита и още през юли и август предходната година след завладяването на Попасна, Лисичанск и Северодонецк настъплението престана. Широко обявеното зимно нахлуване не се състоя - то просто се ограничи с завладяването на два районни центъра - ние ще си отвоюваме Бахмут, а през днешния ден войските ни се движат и към Соледар. Резултатите са оскъдни - 130 хиляди убити или ранени от тяхна страна за два районни центъра и нямат капацитет да победят, даже и да настъпват съществено в някакво направление. След първото контранастъпление те няма да имат капацитет съществено да се отбраняват. Те изгубиха тази война точно във военно отношение. Трябва ни единствено още малко военна поддръжка.

В България обаче доста хора са на противоположното мнение...

Те би трябвало да схванат нещо доста значимо - 23 февруари 2022-ра година повече в никакъв случай няма да се случи. И в случай че те желаят да вършат бизнес с Русия както нормално и да влизат в нормалните политически схеми, т.е., да вършат нормалните съглашения, то тях към този момент ги няма. Тези, с които са водили договаряния и на които разчитат, към този момент изгубиха стратегически и исторически, а за Путин има издадена заповед за арест. Да си имаш работа с него значи да подкрепяш военнопрестъпник. И по тази причина част от отговорността ще попадне върху тях - те би трябвало доста трезво да схванат, даже от безспорната театрална позиция - на Макиавели и с целия цинизъм, просто няма на кого да разчитат, няма този капацитет. Парите останаха надалеч, а във военно отношение няма кого да плашат. Основата на съветската външна политика, която бе подкрепяна и от шоу бизнеса, политическото, културното въздействие, бе военната мощ. Ние я унищожихме и към този момент я няма. Руската войска няма фрагменти, всички те лежат в нашите полета. И също така, ние към момента не считаме да стопираме. Както те споделяха: " Ние към момента не сме започвали съществено ". Така че те залагат на мъртва фигура. Това е неефикасно и ще ги повлече наникъде.

Имате ли нещо друго, което желаете да кажете на тези българи?

Да, не се залепвайте към потъващия транспортен съд. Защо ви е належащо това? България е страна с доста огромна и антична история, великански капацитет, постоянно сте били независими и даже в руския блок провеждахте независима политика.  Ясно е, че има исторически сантименти, признателност за освобождението от турското господство и така нататък Но би трябвало да се гледа трезво на нещата - като приказваме за режима на Путин, даже не приказваме към този момент за Русия. Русия е друга, през днешния ден ние я виждаме тук и аз я поддържам напълно. С Русия може да се основават положителни връзки, не се обвързвайте с режима на Путин, той ще ви завлече със себе си в гроба, за какво ви е това?

Какви са връзките Ви с президента Зеленски?

Не знам той по какъв начин се отнася към мен, само че аз го поддържам като висш главнокомандващ на страната и считам, че цялата поддръжка би трябвало да бъде съсредоточена върху него. Уважавам го като човек, защото работих с него в най-напрегнатите дни, доста часове в денонощието и видях той по какъв начин се промени психически и прероди - от лековат човек с минало на артист се трансформира в сериозен военно-политически водач с доста добър капацитет за политически водач. По метода, по който взема решение нещата за външната поддръжка за Украйна, управлява защитата и алегорично натрупа капитал, то за него може да се приказва като за историческа персона. Той има възможностите да стане индивидът, победил Путин. Като всеки човек и той има своите неточности, не съм му ги крил, само че те са доста по-малко от качествата му на водач на страната.

Не таите ли засегнатост към него, въпреки всичко подадохте оставка?
Не, още повече, че аз бях основателят за нея. В Украйна доста служители се вкопчват в креслата си.  Аз желаех да дам образец за цивилизовано държание. Още повече, че нито моето въздействие, нито това, с което се занимавам, се е трансформирало. Така че аз правя своята работа за страната, държавното управление и нейното бъдеще. По-важно е това, което можеш да направиш. 

По обявата работи: Венцислав Василев БНР подкасти: Следващият ден Тя на трета степен Черната кутия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР