Бившият президент на полския елитен Гурник (Забже) Станислав Плоскон смята,

...
Бившият президент на полския елитен Гурник (Забже) Станислав Плоскон смята,
Коментари Харесай

Бивш президент на Гурник нападна сериозно полския футбол

Бившият президент на полския първокласен Гурник (Забже) Станислав Плоскон счита, че играчите в полската Екстракласа печелят прекалено много пари за равнището, което показват на терена. На фона на качеството на играта, съгласно него лигата в Полша би трябвало да бъде полупрофесионална.

Плоскон се надява, че пандемията COVID-19 ще има своя позитивен резултат в полския футбол и ще способства за понижаване на заплатите на играчите. Според него множеството играчи в лигата не заслужават възнаграждението, което получават и това се вижда при европейските им участия.

"Никога не съм плащал толкоз болнични листове на футболисти, колкото през днешния ден се заплащат. Как можете да давате на играчите от полската лига по 60, 80 или 100 хиляди на месец? Защо би трябвало да печелят доста пъти повече от професор, преподаващ в университет? Те играят мач и не могат да устоят физически 90 минути на европейско равнище. Когато пък получат за противник неизвестен тим в европейските купи първоначално юли, напряко отпадат. Затова ли взимат парите? Вижте къде се класират полските тимове в шампионатите на УЕФА в последните 2 години. Не е необикновен мотив за горделивост ", споделя някогашният президент на Гурник в изявление за вестник "Пшегльонд спортови ".

Според Станислав Плоскон коронавирусната пандемия ще докара до колапс на някои клубове. Решението на тази обстановка би било преименуването на лигата в полупрофесионална, което би означавало и понижаване на приходите на играчите.

"В някои европейски страни футболът е полупрофесионален, а резултатът е като нашият или малко по-слаб. Трябва да е по този начин и при нас. Някои може да си изкарват прехраната, като играят, само че останалите би трябвало да я комбинират с друга работа, а младежите могат да получават стипендии ".

"Сега идва епидемията и тя демонстрира, че някои клубове, които харчат големи суми за заплатите на играчите, могат да се спукат като сапунен мехур. Реално намаляването на заплатите на играчите на половина няма да направи нищо за тяхното избавление, призна Плоскон.

Първи, които си понижиха заплатите в полския футбол, са шефове и управителни фрагменти. Някои изпълнителни шефове от клубове от Екстракласа към този момент са решили да понижат заплатите си, мотивирайки своите играчи да вземат такива решения. "Когато управлявах Гурник, не можах да го направя, тъй като нямаше какво да понижавам. Аз намирах парите, а в никакъв случай не взех и една злота от клуба ", добави Плоскон, който ръководи Гурник през интервала 1996-2001.

Гурник Забже е един от работническите тимове в страната, като цялата му история е обвързвана с мините в Силезия. Феновете желаят играчите да се раздават на най-много всеки мач, каквато е философията на тима. От този тим са тръгнали някои от най-великите полски играчи като безспорната икона Влоджимеж Любански с 50 гола за националния тим, Камил Косовски, Роберт Важиха и сегашната звезда на Наполи Аркадиуш Милик.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР