Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който управляваше държавата повече

...
Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който управляваше държавата повече
Коментари Харесай

Бившият президент на Казахстан се оттегля от политиката

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който управляваше страната повече от 30 години, преди да сдаде поста през 2019 година, разгласи, че напълно ще се отдръпна от политиката след кървавите безредици, раздрусали политическия хайлайф на страната, съобщи ДПА.

" Наслаждавам се на своето изцяло справедливо пенсиониране ", сподели 81-годишният някогашен водач в публикувано през вчерашния ден видео послание.

Оставката на Назарбаев проправи пътя на неговия поддръжник Касъм-Жомарт Токаев да поеме властта в богатата на нефт и газ страна. Назарбаев обаче резервира доста политическо въздействие.

По време на всеобщите митинги преди две седмици Токаев уволни предшественика си от поста ръководител на авторитетния Съвет за сигурност и персонално пое тази служба.

Появиха се също спекулации, че Назарбаев е напуснал страната. " Не съм ходил на никое място ", сподели той в тирада, записана на видео, в което е седнал на маса, на фона на казахстанското национално знаме.

Назарбаев сподели, че остава да живее в столицата на Казахстан Нур Султан, която е преименувана на негово име, съобщи Българска телеграфна агенция.

През последните седмици Токаев уволни също няколко довереници и родственици на Назарбаев от значими постове в страната.

Бившият водач обаче отхвърля да има спор или напрежение в ръководещия хайлайф в Казахстан.

" Слуховете на тази тематика нямат никакво съображение ", сподели Назарбаев и добави, че приемникът му - президентът Токаев разполага с цялата власт. Токаев в този момент се готви също да оглави ръководещата партия " Нур Отан " ( " Светло Отечество " )

В речта си Назарбаев засегна също и промените, обещани от неговия правоприемник.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР