Процесът срещу Тръмп за гражданска измама в Ню Йорк започва в понеделник. Ето какво трябва да знаете за случая.

...
Бившият президент Доналд Тръмп и главният прокурор на Ню Йорк
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп и главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс са в конфликт от години и предстои да се разиграе в съдебна зала в долен Манхатън.

Тръмп отдавна отправя обиди към Джеймс, докато офисът й разследва него и компанията му – разследване, което в крайна сметка доведе до нейното завеждане на гражданско дело за 250 милиона долара, обвиняващо Тръмп и други от организацията на Тръмп в широко разпространена измама. Процесът, произтичащ от този иск, е планиран да започне в понеделник.

Ето какво трябва да знаете за случая.

бяха съдени през септември 2022 г. от главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс. Нейният офис ги обвини в извършване на години на измами и значително надхвърляне както на богатството на Тръмп, така и на стойността на много от неговите имоти във финансовите отчети.

Това лято апелативен съд в Ню Йорк отхвърли обвиненията, свързани с Иванка Тръмп, като реши, че те включват договори от твърде отдавна. Съдът не отхвърли обвиненията срещу компанията, Тръмп, Доналд Тръмп-младши или Ерик Тръмп, позволявайки исковете срещу тях да бъдат изправени пред съда.

Какви са обвиненията?

Семейство Тръмп и тяхната компания са обвинени в измама, фалшифициране на бизнес записи, издаване на фалшиви финансови отчети и конспирация, наред с други обвинения. Главният прокурор обвини Тръмп, че е надценил богатството си с милиарди долари и стойността на много имоти със стотици милиони, докато е търсил заеми. Той отрече да е извършил нарушение.

Офисът на Джеймс търси 250 милиона долара и набор от санкции, предназначени да ограничат сериозно способността на Тръмп да правят бизнес в Ню Йорк.

Защото това е гражданско дело, а не наказателно дело, няма възможност за затвор.

Отделно Тръмп е изправен пред наказателни обвинения по дело, заведено през април от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг, в което се твърди, че има 34 обвинения за престъпление, фалшифициране на бизнес записи. Тръмп се призна за невинен.

По-ранно дело за криминална данъчна измама срещу организацията Тръмп приключи с осъдителна присъда миналия декември и споразумение за признаване на вина от бившия главен финансов директор на компанията Алън Уайселберг. Тръмп не е обвинен лично в това дело.

Ще присъства ли Тръмп на процеса?

Тръмп очаква да присъства поне на първия ден от гражданския процес, казват източници, запознати с плана на Тръмп .

Намерението на Тръмп беше разкрито за първи път в съдебно дело, свързано с отделен случай: делото на Тръмп срещу неговия бивш адвокат и посредник, Майкъл Коен. Съдията по това дело отбеляза, че Тръмп е поискал да отложи насроченото за 3 октомври депозиране, тъй като това би било в противоречие с плановете му да присъства на първата седмица от този процес.

Кой е съдията?

Съдията, председателстващ този случай, е Артър Енгорон, който е назначен за първи път от тогавашния губернатор. Андрю Куомо във Върховния съд на Ню Йорк, 1-ви съдебен район, през 2013 г., след като преди това е бил съдия в гражданския съд на Ню Йорк. Демократ, той се кандидатира без съперник за позицията през 2015 г. и изслужва 14-годишен мандат.

През април 2022 г. Енгорон осъди Тръмп за неуважение заради отказа да предаде документите, които Джеймс беше призовал, и наложи глоба от 10 000 долара на ден. Той също така многократно отхвърли опитите на адвокатите на Тръмп да забавят датата на процеса.

Предстоящото производство е съдебен процес, което означава, че няма жури и Engoron в крайна сметка ще реши дали обвиняемите са отговорни, както и щетите. и допълнителни наказания.

Колко ще продължи процесът?

Съдията помоли участващите адвокати да изчистят календарите си до 22 декември. Процесът обаче може да не продължи толкова дълго.

Ще свидетелства ли Тръмп?

Може би. Тръмп, Доналд Тръмп-младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп са в предварителните списъци на свидетели, представени в съда на 27 септември. Това не гарантира, че ще бъдат призовани да свидетелстват.

Процесът ще бъде ли предаван по телевизията или на живо?

Законът на щата Ню Йорк обикновено не позволява камери в съдебната зала за повечето производства, но медийните организации поискаха от съдията да позволи отразяване на встъпителни изявления по това дело и очакват решение.

Не се ли произнесе току-що съдията по тези обвинения в измама?

Преди процеса, на 26 септември,  съдия Engoron издаде съдебно решение, според което Тръмп е надценил имотите със стотици милиони долари - и е представил погрешно собствената си стойност с милиарди - докато е търсил банкови заеми. Решението на Engoron беше в отговор на искане от офиса на Джеймс, с което той се моли да се произнесе по определени обвинения преди процеса, който сега ще се фокусира върху други обвинения в делото, свързани с фалшифициране на бизнес записи, издаване на фалшиви финансови отчети, застрахователна измама и конспирация.

Решението на Engoron разпореди анулирането на бизнес сертификатите на организацията на Тръмп и на независим синдик да разпусне някои от компаниите на Тръмп.

Какво каза Тръмп?

Относно своите сайт за социални медии, Тръмп нарече Engoron „политически хак“ и „побъркан, мразещ Тръмп съдия“. Той от години клевети Джеймс и разследването, обвинявайки я, че го преследва за политическа изгода.

Тръмп дори съди Джеймс през декември 2021 г. в опит да спре разследването й преди приключването му. По време на телефонен разговор с CBS News по това време той нарече разследването на Джеймс „противоконституционно“, а себе си „ощетена и невинна страна“. Делото по-късно беше отхвърлено.

Коя е Летиша Джеймс?

Летиша Джеймс, демократ, печели изборите два пъти за главен прокурор на Ню Йорк. Тя встъпи в длъжност на 1 януари 2019 г. Преди това тя беше обществен защитник на Ню Йорк и прекара почти десетилетие като член на градския съвет.

Джеймс има история на поемане на мощни политически действия фигури. Доклад от август 2021 г., съставен от независими следователи, работещи за нейния офис, твърди модел на сексуален тормоз от страна на тогавашния губернатор Андрю Куомо и доведе до неговата оставка.

Нейното разследване по този случай започна през 2019 г., след като бившият адвокат на Тръмп и „фиксатор“, Майкъл Коен, даде показания в Конгреса, в които каза, че Тръмп редовно е лъгал за богатството си по заеми, застраховки и данъчни документи.

Какво каза Джеймс за случая с измамата?

„Да твърдиш, че имаш пари, които нямаш, не се равнява на изкуството на сделката, това е изкуството на кражбата“, каза Джеймс на пресконференция, обявявайки делото през септември 2022 г.

Какво каза правният екип на Тръмп?

Адвокатът на Тръмп Кристофър Кисе твърди, че това, което главният прокурор нарича надценки, всъщност са примери за „гениалността“ на Тръмп, твърдейки в съда, че Тръмп е „майстор в намирането на стойност там, където другите не виждат нищо."

Какво каза съдия Engoron?

Engroron не е говорил публично за случая, но беше безпощаден в решението си за измама преди съдебното производство. В решението, което отхвърли аргумента на Кисе, той осъди „непристойното поведение на обвиняемите“ и „тяхното продължаващо разчитане на фалшиви аргументи“, като пише, че някои от техните аргументи представляват „фантазиен свят, а не реалния свят“.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg