Бившият премиер предупреди за драстично поскъпване на всичкоКой определя кой

Бившият премиер предупреди за драстично поскъпване на всичкоКой определя кой ...

Борисов: Почтеност в политиката е да носиш отговорност

Бившият премиер предупреди за драстично поскъпване на всичко
Кой определя кой е „цветът на нацията” и говори от името на хората, попита лидерът на ГЕРБ

Дефицитът е 6%, очаква се да стане 8%

„Почтеност в политиката е да носиш отговорност. Почтеност е много хубава дума. Кой от нас не счита, че е почтен? Ако не гласуваш за Румен Радев не си от почтените ли? Кой определя кой е „цветът на нацията” и говори от името на хората?” Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Пловдив, където отиде за среща с местния актив на партията.

Той цитира новини само от последните дни за спрени 400 милиона за земеделците, заради „недоразумение” с ЕК. Борисов коментира и темата за блокирания прием за помощи на туроператорите. Той прогнозира, че до Нова година хората в този бранш няма да видят и една стотинка.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че рекордното поскъпване на тока е вече 300%. „Цената на тока я „изпуснаха” в полза на разни бизнесмени. Желязото е скочило с 200%. Цените са по две. Хасково, Пловдив, Кърджали ще забравят за Околовръстно. Радев уби Севера и Северозапада, излъга на „Трите морета”, че строи магистрала “Черно море”. Ние „Хемус” и София-Видин не можем да направим, няма как да се построи „Черно море”, коментира той.

„Газта е повишена с 160%, повишена е цената на хляба, на олиото, на парното и няма никакви мерки. А те само за ББР говорят, до колкото знам един кредит има даден само”, коментира Борисов.

Той се възмути и от ставащото в сферата на здравеопазването.

„София трудно ще направи детска болница. Вчера починаха 58 българи. Те унищожиха ваксинационния план, другите държави дори силово, колкото и да не е популярно, обявиха задължителна ваксинация. На никой не му е приятно, но сега при тези цифри, и да не искат, ще започнат да затварят. Най-сетне и работодателските организации се обадиха да си искат мерките 60 на 40, ама къде бяхте при актуализацията на бюджета, когато само пенсиите вдигнаха. Къде е Плана за възстановяване, уж сме успешна държава, а нямаме внесен план и това се разбира за почтеност. Или аз нещо не разбирам”, попита бившият премиер.

Борисов заяви, че по сметки на финансистите от ГЕРБ, в момента дефицитът на България е 6%, а с харчовете, които се правят, може да достигне и 8%, а това ще доведе до санкции. Той направи сравнение с времето след Орешарски, когато ГЕРБ поема управлението и още в самото начало е трябвало да погасяват 6 млрд. лева харчове.

На въпроса дали очаква изтичане на кадри от ГЕРБ към формацията на Кирил Петков „Продължаваме промяната”, Борисов отново запита къде е тази промяна, когато всичко е спряло.

„Ако има някакво изтичане, то това е демокрацията”, отговори той и допълни: „Резултатите от изборите казват какво искат хората. Не може да се класираш шести и да казваш, че хората искат това. Ще бъдем изключително активни да се направи правителство - с нас или без нас няма значение, поне някой да излиза и да носи отговорност.”

Общинарят не защитавал партията
Елен Герджиков не се справял като председател на СОС


Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков подал оставка по искане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това разкри бившият премиер по време на среща със структурата на партията в Пловдив.

„Елен Герджиков напусна поста си на председател на Общинския съвет на София, както и мястото си на общински съветник, защото аз поисках. Не се справя с отговорностите, които има”, обяви Борисов.

Той изрази недоволство, че представителите на ГЕРБ в местния парламент в столицата си мълчат на обвинения, че имало лошо управление на градския транспорт в София.

„Не можем повече да търпим човешки грешки или неактивност, при положение че ние направихме толкова много, а другите нищо. Всеки ден трябва да доказваме защо сме толкова добри. Сега всички мълчат и чакат аз да кажа нещо. Мълчат и ме нервират, не се справя. Оставя общински съветници да си правят пиар на гърба на ГЕРБ”, допълни Борисов.

Източник: trud.bg