Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън разкри, че Владимир Путин

...
Бившият премиер на Великобритания Борис Джонсън разкри, че Владимир Путин
Коментари Харесай

Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен обстрел при посещението му в Киев

Бившият министър председател на Англия Борис Джонсън разкри, че Владимир Путин е заплашил да го убие с ракетен обстрел, откакто той е посетил Киев няколко седмици преди съветската военна инвазия в Украйна.

Джонсън взе участие в документална поредност на BBC Two, в която споделя за телефонния им диалог от началото на февруари 2022 година

Путин му е споделил: " Не желая да те нараня, само че с една ракета ще отнеме единствено минута ", твърди Джонсън. По това време той беше настоящ министър-председател на страна от НАТО с нуклеарен боеприпас, каквато е Англия.

По време на диалога Джонсън е предупреждавал Путин, че подготвяната инвазия в Украйна ще е пагубна и че Западът ще наложи още по-тежки наказания върху Русия.

Той е декларирал на съветския президент, че ескалацията освен ще стимулира западните страни да усилят поддръжката си за Украйна, само че и Русия ще получи " повече, а не по-малко НАТО " по границите си.

" Той ми сподели: " Борис, ти твърдиш, че Украйна няма да се причисли към НАТО в скоро време. Какво значи скоро време? ", на което отговорих: " Няма да се причисли към НАТО в обозримо бъдеще. Ти знаеш това безусловно ясно ", споделя Джонсън. " В един миг той като че ли ме заплаши и сподели: " Борис, не желая да те нараня, само че с една ракета ще отнеме единствено минута ", или нещо в този дух. Мисля, че поради доста спокойния му звук - това усещане за равнодушие, което той основава - просто си играеше с опитите ми да го накарам да договаря ".

Борис Джонсън освен не се отхвърля от позицията си, само че и стана може би най-ангажираният обществено западен водач с идеята на Украйна до края на мандата си - в това число и след оставката си като държавен и партиен водач.

Последното му посещаване в Киев се случи преди няколко седмици по покана на Володимир Зеленски, с който имаха близки работни връзки.

По време на мандата си Борис Джонсън въпреки всичко беше подложен на критика, че честите му визити в Украйна са стимулирани освен от благосклонности към нападнатата страна, само че и от опит да почисти имиджа си в разгара на поредност от вътрешнополитически кавги, довели и до рухването му от власт.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР