Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, който избяга в

...
Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, който избяга в
Коментари Харесай

Груевски бе осъден на девет години затвор

Бившият министър председател на Северна Македония Никола Груевски, който избяга в Унгария преди повече от три години, бе наказан през днешния ден на девет години затвор за корист с власт, оповестява Агенция Франс Прес. Агенцията отбелязва, че това е четвърта присъда на Груевски до момента. Груевски, който бе министър председател на страната в продължение на десетилетие до 2016 година, когато е свален поради голям скандал с противозаконни подслушвания, бе съден задочно в Скопие.

Той е непосредствен другар на унгарския министър председател Виктор Орбан и се намира в Унгария от ноември 2018 година, откакто получи първа присъда от две години затвор за това, че е употребявал за лични цели „ Мерцедес “ на стойност 600 000 евро, закупен с публични пари, напомня Агенция Франс Прес.

Този път някогашният министър председател е съден за това, че е наредил разрушаването на жилищен и бизнес комплекс на стойност няколко милиона евро в Скопие през 2011 година за политическо възмездие. Според обвиняването комплексът е принадлежал на водача на дребна партия, която преди този момент е напуснала неговото държавно управление. Още трима души бяха наказани на затвор по същото дело - някогашен министър на превоза, някогашен кмет на Скопие и управителен общински представител, поради подправено обявление, че градежът е противозаконен, и поради това, че са улеснили разрушаването му с експлозиви.

Осъдените, които настояват, че разрушаването е било целесъобразно, защото построяването на комплекса не е отговаряло на разпоредбите, би трябвало да платят също общо 11 милиона евро обезщетение. През април Груевски бе наказан на седем години затвор за заграбване на 1,3 милиона евро партийни средства посредством офшорни и локални компании и е употребявал парите, с цел да купува жилища и терени в Скопие. През 2020 година някогашният ръководител на ВМРО-ДПМНЕ бе наказан на година и половина затвор по дело за подстрекателство към принуждение, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съдебните дейности против Груевски са въз основата на противозаконни подслушвания, приключването на информацията от които бе проведено от 2015 година от СДСМ, която тогава беше в съпротива. Съединени американски щати постановиха наскоро наказания против Груевски поради корупция. Властите в Северна Македония желаеха несполучливо от Унгария изгонването на Груевски, който твърди, че е избягал след опасност, че ще бъде погубен, в случай че влезе в пандиза. Той е обвинен и по други каузи, в това число нахлуване против Народното събрание през 2017 година от протестиращи националисти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР