Бившият премиер Жан Виденов се завръща в политиката. В интервю

...
Бившият премиер Жан Виденов се завръща в политиката. В интервю
Коментари Харесай

Жан Виденов се завръща в политиката

Бившият министър председател Жан Виденов се завръща в политиката. В изявление пред той разгласи желанието си да сътвори нова лява партия, която да взе участие на изборите.

" Има Инициативен комитет за основаването на такава партия. Аз съм измежду най-активните членове, тъй като имам максимален опит. Иван Атанасов е основателят на концепцията за образуване на Политическа партия " Лявата опция ". Тъй като предстоят избори на 11 юли, а за основаването на нова партия са нужни най-малко 4-5 месеца по закон, Политическа партия " Лявата опция " ще взе участие в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България ", сподели Жан Виденов.

Партията ще взе участие с претенденти за народни представители в коалиция, която евентуално ще се назовава " За чиста и свята Република " .

" Но въпреки всичко това е въпрос на съдружни договаряния. Другата седмица Иван Атанасов ще разгласява предизборното обръщение на тези 50 души, които сме основателите ", посочи някогашният премериер.

В момента той е учредителен секретар и специалист по интернационалните въпроси в Инициативния комитет по основаване на новата партия. На въпрос дали ще оглави новата групировка, Виденов съобщи, че това ще стане ясно откакто бъде определено управление на Политическа партия " Лявата опция ", а това евентуално ще се случи след изборите.

Българска социалистическа партия към този момент няма бъдеще, разяснява Виденов в отговор на въпрос дали го боли за това, което става в Българска социалистическа партия:

" Вече не, тъй като е безнадеждно. Българска социалистическа партия няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше явно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден артикул на Генералското придвижване. След толкоз доста години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма. "

В момента в България свършва перестройката , разяснява още някогашният министър председател в отговор на въпрос за оценката му на политическите събития в страната и кой е отговорен на политическата рецесия, той е безапелационен:

" Разбира се, перестройката. Тя унищожи и другарските нации на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази просвета и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши много по-рано, други страни починаха, тъй като не можаха да излязат от нея. В България свършва сега. "

Затова и партиите в този момент не са съумели да сформират държавно управление, " тъй като са партии на перестройката ".

На въпрос в каква посока ще тръгнем и какво следва, той предвижда големи национални изменничества:

" Предстоят големи национални изменничества и нашата задача е да се борим против тях. Ако не можем в Народното събрание, на улицата. Ако би трябвало, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната би трябвало да се пази. Аз съм се клел в България. "

Неговият апел към днешния политически хайлайф е: " Вкупом съгрешиха, заедно ненужни станаха - да освобождават терена. "

Жан ВИДЕНОВ е роден в Пловдив на 22 март 1959 година Завършва Пловдивската британска гимназия, а през 1985 година - компетентност " Международни стопански връзки " в Московския държавен институт по интернационалните връзки с арабски език (като първи непознат език). Председател на Българска социалистическа партия от 1991 до 1996 година. Министър-председател на България сред 1995- 1997 година. Подава оставка от заеманите постове след всеобщи митинги поради хиперинфлацията в страната. След това се отдръпва от дейната политическа активност. През 2000 година престава да бъде член на Водоснабдителна система на Българска социалистическа партия и ръководител на Българска социалистическа партия в Пловдив. Дълго време преподава в Европейския лицей по стопанска система и ръководство в Пловдив, където е доцент и лекар по стопанска система и философия. Владее британски, френски, съветски и арабски език.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР