"Бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде повикан на разпит".

...
"Бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде повикан на разпит".
Коментари Харесай

Рашков: Борисов трябва да бъде разпитан

"Бившият министър председател Бойко Борисов би трябвало да бъде извикан на разпит ". Това разгласи в извънредно изявление за NOVA вътрешният министър Бойко Рашков.

Поводът е сигнал до Рашков от предприемач, който твърди, че водачът на ГЕРБ му е оказвал напън да не уличава негов министър в корупционна скица.

По същия сигнал към този момент са разпитани някогашни прокурори на управителни постове, а в полицията се е явил и някогашният аграрни министър Мирослав Найденов. На изключителна конференция, по-рано денем Бойко Борисов разгласи, че задачата на всички офанзиви бил само той.

Бившите магистрати и сегашен следовател са били призовани в полицията във връзка сигнал до министър Бойко Рашков. В него предприемач се оплакал, че някогашният министър председател му е оказал напън да не уличава министър от държавното управление. Случаят по думите на Рашков, не бил разследван.

„ Факти за оказано давление върху този очевидец от страна на Борисов този човек да отдръпна показанията, които са били доказателство за уличаване на един от министрите тогава в корупционно престъпление”, уточни Рашков.

Въпреки, че публично от Министерство на вътрешните работи името на Борисов не беше упоменато, водачът на ГЕРБ допусна, че задачата е точно той. „ Става въпрос за някакъв сигнал от 2009 година. Нито го знам този човек, нито го познавам.

И в този момент разиграват целия този панаир, целия този цирк, не против прокурори, следователи или предприемачи. Целта съм аз. Никога от моята уста такива фрази, че ще изпращам някой някъде, не са изричани. Нямам спомен никакъв”, изясни експремиерът.

„ Някой се опасява, и то доста, от обстоятелството, който ще бъде открит отсам нататък”, счита вътрешният министър. Според източници на NOVA в полицията казусът е обвързван със остаряло следствие против Мирослав Найденов, който беше аграрни министър в първото държавно управление на ГЕРБ. Самият Найденов е бил в полицията.

„ Бях викан по-скоро за сведение, не знам дали мога да употребявам думата „ разпит”. Не мога да разясня защо тъкмо. Мога да кажа единствено, че трябваше да давам отговор на неуместни изказвания, целящи да дискредитират един някогашен премиер”, счита той.

Не е изключено Борисов също да бъде свикан по инспекцията. Самият той предвижда, че щяло да се случи седмицата преди изборите. „ Аз не наглеждам работата на оперативната работа по инспекцията.

Ако тя реши, че това е належащо, той би трябвало да бъде свикан и разпитан. Мисля обаче, че тази инспекция няма да бъде пълноценна, в случай че не бъде подложен на разпит”, съобщи Рашков. Според него вътрешни хора в Министерство на вътрешните работи пробват да пречат на инспекцията.

„ Прекият началник на оперативния служащ, на който е предоставена инспекцията, е направил нужното да осуети призоваването и разпита на една следователка от Националната следствена работа.

Ще извърша доста деликатна инспекция какви са претекстовете на този директен шеф да попречва изясняването на въпрос посредством разпит на настоящ магистрат”, сподели още вътрешният министър.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов сподели, че е бил питан за случай отпреди 10-12 години, за който нямал спомен. А някогашният заместник-главен прокурор Бойко Найденов нито удостовери, нито отхвърли информацията бил ли е в полицията. Бойко Рашков съобщи, че когато инспекцията завърши, ще я предадат на способените органи, в това число прокуратурата.

„ Поради устройството на нашата прокуратура, като една централизирана и пирамидално устроена конструкция, на която върхът е основният прокурор, той ще се намеси обезателно. Той пречи за изясняването на всеки един факт, който касае някой от управляващите”, счита Рашков.

Той насочи тежки рецензии персонално към Иван Гешев и прокуратурата и поради абсурда с подслушванията. „ Разбирам прокуратурата под управлението на Гешев. Тя има водеща роля в подслушването на протестиращи български граждани”, счита вътрешният министър. И позволи, че и той е бил записван.

„ Все още не съм разкрил, само че най-вероятно и аз съм бил обект, който е бил следен, проследяван и подслушван. В службата ГДБОП са разнасяне най-обикновени листчета, които след това са били унищожавани. Ние имаме безспорни доказателства за това”, сподели още Рашков. Прокуратурата е отказала коментар.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР