Бившият председател на полския Сейм и сегашен евродепутат Радослав Сикорски

...
Бившият председател на полския Сейм и сегашен евродепутат Радослав Сикорски
Коментари Харесай

Бивш председател на полския Сейм: През 2008 г. Путин ни предложи да си поделим Украйна |

Бившият ръководител на полския Сейм и настоящ евродепутат Радослав Сикорски разкрива в изявление за създателя на интернет изданието GORDON Дмитрий Гордон по какъв начин съветският президент Владимир Путин е предложил да се раздели Украйна, какви неточности е позволил Кремъл, като е почнал въоръжена експанзия против Украйна, за какво НАТО не желае да се включи във войната и за какво самият той е срещу изпращането на полски миротворци в Украйна, както и за интернационалната военна поддръжка, опасността от нуклеарна война и евентуалният излаз от войната. 

Ето цялото изявление със Сикорски:

Г-н Сикорски, Вие сте доста умел и прочут политик. Бил сте ръководител на полския Сейм, министър на защитата, министър на външните работи на Полша, а в този момент сте член на Европейския парламент. И което е изключително значимо за нас, Вие сте дълготраен и правилен другар на Украйна и ние желаеме да ви благодарим за това.

Не, аз ви благодаря за това, че сте бранител на западната цивилизация в Украйна. Цяла Европа и целият свободен свят са ви длъжници. И се надявам, че в Полша ще се грижим за вашите дами и деца и ще продължим да ви поддържаме по всички вероятни способи.

Преди войната казахте: " Русия е принудител, само че ще я ритнат по кокалчетата за това, че атакува ". В последна сметка Украйна се оказа единствената страна в света, която в този момент рита Путин по кокалчетата. И кой международен водач е кадърен да направи това и ще го направи?

Мисля, че Украйна се оправя добре, а вашият президент е водач освен на Украйна, само че и на целия напредничав свят. Украйна се оправя даже по-добре, в сравнение с си мислех. Имате опция да се справите с този принудител и да му дадете урок, който ще запомни вечно. Спрете това, което прави! Много хора, в това число и аз, са предупреждавали Русия да не прави това, само че урокът, който ѝ давате, е доста по-добър.

Преди войната казахте в изявление пред Сергей Сидоренко, изтъквам: " В случай на нахлуване против вас Русия няма да води война с Украйна, а с НАТО. От един месец сме във война с Русия. Сами. Сгрешихте ли в прогнозата си или не?

Не желаех да кажа, че НАТО ще взе участие директно във войната. Това, което имах поради, и то е правилно, е, че Украйна получаваше както стратегическо разузнаване преди войната, по този начин и тактическо разузнаване в този момент, когато войната е в ход. Путин смяташе, че ще има качествено преимущество, че ще има преимущество във военното информация. Всъщност Украйна има по-добри връзки, армията й наподобява по-добре координирана, а Съединени американски щати наподобява дават на Украйна разследващи данни в действително време, което е доста значимо. В този смисъл войната е доста друга от упованията на Путин.

Какво би трябвало да се случи, с цел да може НАТО в действителност да ни помогне и да се включи в битката ни против Русия?

НАТО не желае да се включи в тази война, тъй като не сте неин член. Но НАТО и страните от алианса към този момент са ви доставили няколко хиляди противотанкови оръдия, не знам точния брой на зенитните оръдия. Финансова поддръжка се дава както от Съединени американски щати, по този начин и от Европейския съюз. Повярвайте ми, не сте сами в тази борба, както бяхме ние да вземем за пример през 1939 година Спечелили сте осведомителната война. Спечелихте благосклонностите на целия свят. Гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации е най-хубавото доказателство за това. Но НАТО е съюз, който пази своите представители, а вие не се присъединихте към него в точния момент.

Европа и Съединените щати се опасяват, доста се опасяват от Трета международна война. Разбират ли, че Путин към този момент я води в Украйна? Кой от западните водачи схваща това?

Войната в Украйна може да се трансформира в международна война, само че към момента не е почнала. Много ще зависи от това до каква степен Путин е подготвен да изостри обстановката. Например, в случай че употребява оръжия за всеобщо заличаване. И до каква степен Китай е подготвен да поддържа Путин с муниции да вземем за пример. Войната е ужасна, само че може да стане и доста по-лоша.

Разбират ли западните водачи, че след Украйна Путин ще стартира война против страните от НАТО, тъй като съветският народ го поддържа, а съветските пропагандни канали намерено споделят, че след Украйна същите по този начин наречени военни интервенции би трябвало да се проведат против Полша, балтийските страни и така нататък?

Подобни изказвания удостоверяват, че в случай че някоя страна се нуждае от денацификация, дерадикализация и обучение, с цел да живее в мир и приемливост със съседите си, това не е Украйна, а доста елементи от съветското население, в това число техните медии и учебни стратегии. Но би трябвало да ви кажа - урокът, който западните водачи научават от протичащото се в Украйна, не е, че Путин ще продължи да атакува НАТО, а че армията на Путин е удивително зле координирана, не изключително съвременна и неефективна. Разбира се, напрежението остава, само че вие ни давате жизненоважно време да се превъоръжим.

Един от ръководителите на Bellingcat Христо Грозев неотдавна съобщи в изявление за Алеса Батцман, че съгласно неговата информация нуклеарен удар по Полша е доста евентуален и че Путин може да го направи. Вчера някогашният командващ силите на НАТО в Европа военачалник Кларк направи изказване, в което сподели същото. Колко евентуално е това? Какво може да се случи?

Президентът на Съединени американски щати преди малко е дошъл в Полша, в Жешов, в югоизточна Полша, където е ситуирана 82-ра въздушнодесантна дивизия на Съединени американски щати. Това е хипотетичното място, където се внасят товари от Съединени американски щати и се пренасочват към Украйна.

Очаквам президентът Байдън да удостовери, че, първо, Украйна ще бъде подкрепяна с доставки освен до момента в който съветската експанзия не бъде прекъсната, само че и до момента в който тя не напусне изцяло украинската територия. Второ, територията на НАТО ще бъде защитавана с цялата мощ на алианса. И трето, че всяко потребление на оръжия за всеобщо заличаване би имало тежки последствия. Путин би трябвало да разбере, че НАТО също разполага с нуклеарни оръжия. Денят, в който той употребява нуклеарни оръжия, ще бъде последният му ден.

Искам да благодаря на Полша и на всички поляци във ваше лице, които сега оказват помощ толкоз доста на украинците. Знаете ли, в никакъв случай няма да забравим тази помощ и това, което Полша и поляците направиха за нас в такива сложни времена. Бихте ли ни споделили дали Полша ще ни даде своите миротворци?

Що се отнася до помощта - да, поляците се сплотиха и ние разбираме, че се борите за нас. Така че най-малкото, което можем да създадем за вас, е да защитим децата и дамите ви.

Що се отнася до мироопазващите сили, това е комплициран въпрос. Обикновено мироопазващите сили се изпращат, когато има мир. Когато войната завърши и някогашните враждуващи страни би трябвало да се разделят. Разбира се, бих могъл да си показва и сили на Организация на обединените нации, които да управляват напускането на руснаците да вземем за пример. Или да поеме контрола върху границата в Донбас. Но би трябвало да ви призная, че не поддържам изпращането на полски войски. По основателни исторически аргументи. В продължение на 400 години бяхме една страна. Ние също сме имали сложни моменти в историята. И не желаеме руснаците да имат опция да показват полските бойци в неприятна светлина.

Ето за какво, в случай че в Украйна се организира мироопазваща интервенция, считам, че други страни би трябвало да я управляват, а Полша да ги подкрепя от своята територия, с цел да бъде логистична база. Така че никой украинец да не ни заподозре в егоистични подбуди. И да не даваме мотив на съветската пропагандна машина да основава съмнение сред нашите нации.

Г-н Сикорски, на Вас се приписва, че през 2008 година Путин сякаш е предложил на полския министър-председател Туск да раздели Украйна. Поляците би трябвало да вземат Лвов, Ивано-Франковск и Тернопол. Нека румънците да вземат Буковина и Чернивци. И дано унгарците вземат Закарпатието. Моля, кажете ми, в действителност ли звучеше по този начин? Наистина ли Путин е споделил това на Туск?

Бях на срещата на върха на НАТО през 2008 година, когато Путин към този момент говореше, че Украйна е изкуствена страна, събрана от частите на други страни. Дори получих текста на речта му от съветската делегация. Поканих тогавашния украински министър на защитата в моето министерство и му държах тази тирада. Помислих, че това ще му помогне в битката с бюджета. През идващите години се случиха две неща. Получих писмо от Жириновски, който беше заместник-председател на Думата. Често го използваха за инспекция на безумни хрумвания. В писмото той категорично предлага Полша да взе участие в подялбата на Украйна. Разбира се, ние даже не отговорихме.

При беседите при визитата на Путин в Полша през 2008 година той загатна: " Знаете, Лвов - това е полски град, ние дружно би трябвало да създадем нещо по този въпрос ". Това беше по-скоро намек, в сравнение с предложение. Но на нас този намек ни подсети за думите на Гьоринг в Полша през 1939 година: „ Не страдайте за загубата на Гданск, от загубата на изход на Балтийско море. Черно море също е море “. Нивото е сходно. Путин доста искаше да притегли и други страни против Украйна. Нещо сходно би унищожило НАТО и той доста добре го схваща.

Днес по света назовават Путин по разнообразни способи: фашист, водач на фашистка страна, терорист, сериен палач и военнопрестъпник. Кой е Путин за Вас през днешния ден?

Всички ние сме имали връзки с Путин в предишното, когато той беше водач с добра известност. Знаете, че в връзките ни с Русия беше осъществено пренастройване, което беше ненапълно сполучливо, би трябвало да се признае. Вече загатнах, че през 2008 година Путин пристигна в Гданск, с цел да означи началото на Втората международна война. Това не е дреболия. Той е там, с цел да поправя сталинската версия на историята, съгласно която Втората международна война стартира с интервенция " Барбароса ".

Путин е първият съветски държател, който на 7 април 2010 година посещава Катинската гора - мястото, където са разстреляни полски офицери. Сключихме локално съглашение за безвизов път сред Северна Полша и Калининградска област. Работихме по план за реституция на черква. Патриархът, който в този момент поддържа нашествието, ни посети. Имахме комисия за решение на сложни проблеми дружно с полски и съветски историци, които работиха по установяването на историческите обстоятелства. И беше добре.

Но мисля, че към 2011 година, когато в Москва имаше митинги против това той още веднъж да стане президент, Путин реши, че Западът е зложелател, че демокрацията е опасност и той не желае повече да се интегрира със Запада. Че ще сътвори Евразийски съюз като съпротива на Запада и че е безусловно належащо Украйна - цяла Украйна - да бъде част от него. И той е подготвен да заплати цената за това. Спомняте ли си, че той предложи на Янукович 15 милиарда $? Но не се получи. Затова в този момент той се пробва да го направи със мощ.

Моля, кажете ми, господин Сикорски, по какъв начин е допустимо целият свят да е станал пленник на един фанатик? И за какво светът го търпи? Защо чака Путин да раздра цялата планета на части?

Не мисля, че ще успее. На първо място, тъй като се защитавате толкоз самоуверено и дейно. Именно това изненада хората толкоз доста. Това не е единствено вашата храброст. Всички знаят, че украинците са смели. А фактът, че в действителност сте спрели нападението му. Повечето допускаха, че ще загубите и ще спечелите партизанската война. Но Путин не печели нашествието. И мисля, че армията му ще бъде в деградация. Възстановяването му ще отнеме десетилетие, даже и стопанската система му да е в положително положение. Но стопанската система му ще бъде унищожена. Мисля, че той ще остане в историята като индивида, който стартира брутална и неоправдана война и трансформира Русия във васал на Китай.

Какво би трябвало да се направи с Путин, какво наказване заслужава?

Е, най-лесният метод да се постави завършек на всичко това би бил московският Брут да го унищожи. Но в случай че оцелее по-късно, въпросът е дали ще успее да преживее триумфа на Украйна. Не съм толкоз сигурен. Защото мисля, че съветският хайлайф му е доста сърдит. И трето, несъмнено, Съединените щати го оповестиха за военнопрестъпник. Написах и писмо до ръководителя на Европейския парламент, подписано от десетки хора, с искане Путин да бъде разгласен за военнопрестъпник.

Хага ще се нуждае от решение на Съвета за сигурност, по тази причина поддържам отстраняването на Русия от Съвета за сигурност. Защото Съветът за сигурност не би трябвало да бъде механизъм за имунитет на военнопрестъпници. Може би ще се наложи да създадем специфичен арбитражен съд. Това, което прави в Украйна, не трябва да остава безнаказано.

Той и всички, които са забъркани във военни закононарушения: хората, командвали обсадата на Мариупол и други украински градове, хората, които са я възнамерявали, хората, които са създали допустимо това закононарушение против човечеството. Разпалването на непровокирана война към този момент е закононарушение против човечеството. Всички те би трябвало да бъдат глобени и да понесат следствията.

Един финален въпрос. Кога ще завърши войната и ще я завоюва ли Украйна?

Войната ще завърши, когато Украйна победи. И като споделям победа, имам поради, че нанасяме такива пагубни загуби на съветската войска, че тя или се срутва, или взема решение да се откаже от интервенцията.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР