Бившият председател на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд

...
Бившият председател на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд
Коментари Харесай

Доналд Туск: Поляците да протестират срещу съдебните реформи

Бившият ръководител на Европейския съвет и някогашен полски министър председател Доналд Туск прикани народа на Полша да стачкува против противоречивите правосъдни промени на ръководещата партия " Право и правдивост " (ПиС), съобщи ДПА.

" Никой в Европа няма да се бори повече за независимостта на правосъдната система от самите поляци ", посочи Туск през радио Зет (Zet).

Поляците имат цивилен дълг да защитят правосъдната система от опустошение, добави той.

Консервативната националистическа партия ПиС от години прокарва противоречиви промени в правосъдната система на Полша, отбелязва ДПА. Европейската комисия откри няколко процедури за нарушавания поради промените и заведе каузи в Съда на Европейски Съюз.

В началото на декември полският Върховен съд реши, че новата дисциплинарна камара, основана от ПиС, няма пълномощията на съд. Председателят на Върховния съд прикани съдиите в дисциплинарната камара да се въздържат да взимат решения.

В четвъртък ПиС внесе законопроект, според който съдии могат да бъдат наказвани дисциплинарно, в случай че оспорват правосъдни назначения. Текстът планува възбрана за съдиите да се занимават с политически действия, тъй като в противоположен случай могат да бъдат намалени или уволнени.

Вчера и някогашният президент на Полша Лех Валенса прикани за всеобщи митинги, в случай че ръководещата партия ПиС)продължи със противоречивата си правосъдна промяна.

" Унищожаването на самостоятелната правосъдна власт не може да бъде разрешено по никакъв метод. Стига толкоз отстъпки ", сподели в Туитър нобеловият лауреат и някогашен водач на придвижването " Солидарност ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР