Бившият омбудсман и кандидат-кмет на София Мая Манолова коментира във

...
Бившият омбудсман и кандидат-кмет на София Мая Манолова коментира във
Коментари Харесай

Борисов заблуждава обществото за разследването на главния прокурор

Бившият омбудсман и кандидат-кмет на София Мая Манолова разяснява във " Facebook " законопроекта на държавното управление за следствие на основния прокурор, признат незабавно на изключително съвещание в събота сутринта. Той се разминава съществено с условията на Комитета на министрите към Съвета на Европа и рекомендациите на Венецианската комисия.

От сутринта министър председателят Борисов събра ритуално министрите и стартира да споделя баснята за промени в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се въвеждала фигурата на така наречен самостоятелен прокурор. Той щял да проверява основния прокурор и това отговаряло на условията на Венецианската комисия. Щял да прави следствия на основния прокурор от позицията си на, забележете, шеф отдел във Върховната касационна прокуратура.

Защо считам, че това е съшита с бели конци илюзия, в която Борисов пробва да вкара и българското общество, и специалистите, и интернационалните институции?

Защото предложенията му са безполезни и са симулация на правосъдна промяна,

която той знае, че може да реализира само и единствено с промени в конституцията. А такива умишлено не подхваща.

Защото предлага фигура, непредвидена в конституцията – на така наречен самостоятелен прокурор, който щял да проверява началника си – основния прокурор. За всеки правист в страната е ясно, че съгласно конституцията няма " самостоятелен " прокурор – написа го в член 126 от главния закон. Затова и Венецианската комисия показва, че без значение следствие може да се реализира от самостоятелна фигура, отвън системата на прокуратурата.

Според държавното управление фигурата на " самостоятелния " прокурор щяла да се избира от членове на Висш съдебен съвет – от прокурорската квота – които откакто излязат от Висш съдебен съвет обаче, остават подчинени на основния прокурор.

Ако желае Борисов да му повярват хората, че не споделя басни с живо включване от съвещанията на Министерски съвет, а мисли за действителна промяна на правосъдната власт в страната,

би могъл да направи следните 3 неща:

1. Да организира промяната посредством конституционни промени, като събере конституционно болшинство. Нали имаше политически сътрудници и устойчиво болшинство? Защо не го прави? Няма 160 гласа ли? Или няма политическа воля?

2. Ако му е толкоз " незабавно ", в края на 10-та година от ръководството му като министър председател, да инициира същински, а не фасадни промени в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс - такива, каквито са посочени в мненията на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия.

3. Депутатите му да предложат и гласоподават смяна на структурата на Висш съдебен съвет, тъй че да се усили броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е рекомендацията на Венецианската комисия.

Днес министър председателят не направи нищо от това.

Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции.

Затова назовавам маневрата в Министерския съвет от сутринта легенда. И приканвам господин Борисов да не вкарва в умишлена илюзия хората – номерът няма да мине. Предложените промени са явно противоконституционни и откакто ги одобри " незабавно ", все ще се откри орган, от оправомощените, който пък незабавно да сезира Конституционния съд.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР