Бившият министър-председател и последен български цар Симеон Сакскобургготски е приел

...
Бившият министър-председател и последен български цар Симеон Сакскобургготски е приел
Коментари Харесай

Поздрави от Москва. Симеон Сакскобургготски прие външния министър на руската църква

Бившият министър-председател и финален български цар Симеон Сакскобургготски е приел Волоколамския митрополит Антоний в двореца Врана. Митрополитът има статут на външен министър на Московската патриаршия. Срещата се е провела на 6 декември. Присъствала е и Елеонора Митрофанова - дипломат на Русия в България. За събитието заяви на уеб страницата си

Официалният мотив за визитата на Антоний В България беше честването на 70 години от основаването на съветското подворие у нас в деня на Св. Николай Мириклийски, каквото име носи и съветската черква в София.

В деня, в който се е провела срещата със Сакскобургготски, пред храма. Граждани разпънаха плакати " Тук не е Москва ", " STOP PUTIN, STOP WAR " и скандираха " Убийци. Хората стачкуваха против войната в Украйна и наличието на представител на страната агресор в България, както и против поддръжката на московската тариаршия за съветската войска.

Докато течеше демонстрацията, митрополитът отслужи в църквата архиерейска света литургия дружно с Ловчанския митрополит Гавриил и Мелнишкия свещеник Герасим, основен секретар на Светия синод на Българската православна черква.
Поздрави от патриарх Кирил
" Волоколамският митрополит Антоний, от името на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, сърдечно поздрави Симеон II Сакскобургготски, като означи изключителния му принос за опазване на единството на Българската православна черква и подсилване на нейните позиции в българското общество, както и персоналния принос на главата на Царския дом на България за подсилване на връзките сред Руската и Българската православна черква ", написа в известието за срещата от Москва. Симеон II е предал поздрави и най-хубави пожелания на Негово Светейшество патриарх Кирил, излиза наяве още от обявата.

На формалния уебсайт на Симеон Сакскобургготски нямаше информация за срещата до 15:30 часа в сряда. От секретариата на Сакскобургготски споделиха пред Свободна Европа, че това е тъй като чакат публични фотоси и ще изпратят прессъобщение, след което, в случай че имаме още въпроси, ще отговорят.
Позицията на Симеон за войната
Симеон Сакскобургготски не е заемал позиция против съветската експанзия към Украйна. Той назова " ненужно и провокативно, наподобява по този начин, като че ли е под някакъв различен, непознат напън " изгонването на 70 съветски дипломати от България през юли телевизия. Тогава министър председателят, че " огромна част от тях са работили непосредствено за непознати служби и дипломатическата им роля е била единствено прикритие ".

На срещата във Врана, с изключение на Митрофанова, са били и заместник-председателят на Отдела за външноцърковни връзки протойерей Игор Якимчук, настоятелят на Руската православна черква в София архимандрит Васиан (Змеев) и помощникът на ръководителя на Отдела за външноцърковни връзки духовник Александър Ершов.

Бившият външен министър и някогашен народен представител от " Демократична България " (ДБ) Стефан Тафров сподели във вторник, че задачата на митрополит Антоний в България е да показва, че Русия не е в изолираност.

" Главна задача на съветските управляващи на Кремъл и Московската патриаршия е да показват, че не са изолирани поради войната в Украйна. Особено значение се отдава на присъединяване в прояви в европейските страни, като съветската дипломация показва това като утвърждение на съветските дейности ", написа в туитър Тафров.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР