Бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова коментира в предаването Лице

...
Бившият министър на правосъдието Зинаида Златанова коментира в предаването Лице
Коментари Харесай

Зинаида Златанова в коментар за Иван Гешев: ГЕРБ налага вече 10 години авторитарна власт. Институциита са разрушени

Бившият министър на правораздаването Зинаида Златанова разяснява в предаването " Лице в лице " по БТВ тематиката с избора на Иван Гешев за основен прокурор.

" Репортерката ви Канна Рачева, която е извънредно опитна, каза дусловно: " Днес господин Гешев кандидатства да бъде господин Цацаров ". Това разбирате ли какво подсъзнание е построила у нас 10 години тази властническа власт, която ГЕРБ наложи. До каква степен институциите са разрушени, че ние споделяме, че някой кандидатства да е Цацаров. Или пък някой кандидатства да е не министър-председател, а да е Бойко Борисов, или някой кандидатства не за кмет, а да бъде Йорданка Фандъкова. Представяте ли си доколко са разрушени институциите за сметка на персоналните обиди, нападки, разногласия. Някой се обидил, пък различен се пошегувал, това са толкоз недостойни неща, в случай, че се взема решение толкоз значим въпрос кой да бъде основен прокурор на Република България. За страдание живеем в такава среда, в която от ден на ден ще се получават такива неща. А другояче аз не съм сюрпризирана от повторния избор на Иван Гешев ", сподели тя.

" Президентът към този момент зае позиция, извънредно премерена и на висотата на позицията му. Мисля, че сподели доста значими неща и е добре да се бяхме вслушали в тях за бъдеще. На мен ми се коства, че това беше окончателното му решение. Ще забележим. Беше нещо от рода на: Казвам ви, а вие си мислете какво ще вършиме оттук насетне. Ние имаме редица нерешени въпроси. Например, отговорността на основния прокурор, която Европейската комисия в своя мониторингов отчет, Венецианската комисия мисля също, показа неведнъж като неуреден въпроса в нашето законодателство. Знаем, че се вършат опити да се реши този въпрос. Засега няма открито решение на този въпрос. Между другото, президентът извънредно умно по никакъв метод не разиска персоналните качества на Иван Гешев. Той приказва извънредно институционално за това каква е процедурата и до какво е довела тя ", изясни Златанова.

" Не е значимо дали Борисов има доверие на някой или няма. Вижте какъв брой уродливо е конструирано всичко. Тези хора - и Върховен касационен съд, и основния прокурор, те би трябвало да имат доверието на обществото, а не на Бойко Борисов. Аз бих предпочела те да нямат толкоз неговото доверие, колкото нашето доверие като общество. Професионалните и нравствените качества на Иван Гешев ще ги гледаме оттук насетне непрекъснато. Трудното за него стартира занапред. Пожелавам му да има подготовката, желанието и достолепието да излезе с чест от този мандат. Ако беше 10 часа на изпит пред Висш съдебен съвет, той ще бъде към този момент всеки ден на изпит ", приключи тя.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР