Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е невинен по обвинението

...
Бившият министър на отбраната Николай Ненчев е невинен по обвинението
Коментари Харесай

Съдът: Бившият министър Ненчев е невинен, избрал е по-малкото зло пред Русия

Бившият министър на защитата Николай Ненчев е почтен по обвиняването за закононарушение по работа - че не е извършил контракт с съветската компания РСК-МиГ за ремонт на мотори за военните самолети МиГ-29, а е сключил еднакъв с Полша. Решението по делото е на първа инстанция - Софийския градски съд (СГС). Процесът бе гледан при закрити порти поради класифицирана информация, само че присъдата бе прочетена обществено, а съдът изясни в детайли с какви претекстове е взел решението.

Прокуратурата изиска 8 година затвор

Според прокуратурата Ненчев не е имал право да подписва контракт с Полша за ремонтни действия, откакто преди този момент към този момент е бил подписан контракт с съветския производител. От държавното обвиняване пресметнаха, че с неизпълнението на контракта с РСК-МиГ Ненчев е ощетил сдружението.

Прокуратурата твърди, че Ненчев споделил на заместничката си Десислава Йосифова да пази договорите в служебната си каса, а от неизпълнението им са настъпили вреди за 48,5 млн. лв.. Договорите са за ремонт на два мотора и КСА-2 (кутия за самолетни агрегати).

Освен това съгласно обвиняването с дейностите си Ненчев е съдействал за незадоволителната подготовка на българските летци, които не са имали под 30 летатели часа годишно, което е под минималния брой летателни часове на МиГ-29 (180 летателни часа годишно по условие на НАТО и 80 за българските Военно въздушни сили), понижаване на броя на младите летци и неспособност за добра подготовка, което е довело до повишени опасности от произшествия. Обвиненията са за интервала ноември 2014 до март 2016 година

Заради това от държавното обвиняване през вчерашния ден желаеха съдът да му наложи 8 година затвор.

Според съда някогашният министър е " избрал по-малкото зло "

Според правосъдния състав с ръководител Петър Стоицев някогашният министър Николай Ненечев е почтен по обвиняванията. Нещо повече – той е сключил доста по-изгоден контракт с Полша и е " избрал по-малкото зло ". Софийски градски съд е направил съпоставяне сред изискванията в двата контракта и този с Полша е бил доста по-изгоден.

Той е предвиждал ремонт на 6 мотора за малко над 1 млн. евро и с 2-годишна гаранция, като също така България трябвало да получи два оборотни мотора, които да употребява, до момента в който траят ремонтите.

За съпоставяне, съветският производител е предложил да ремонтира 2 мотора за над 4 млн. евро и с 1 година гаранция. По делото против Ненчев дадоха показания и двама президенти - Румен Радев и Росен Плевнелиев (2012-2017 г.).

" Фактологията по делото и от разпитите на очевидци и документи демонстрираха, че през този интервал от 2014 до 2016 година авиацията на Военновъздушни сили е била в извънредно тежко положение поради десетилетия недофинансиране, скъпо съоръжение и поддръжка. Заради систематичната липса на средства, аварийни елементи и добра поддръжка фрапантно спада броя на годните самолети, което води до недостатъци в защитата ", акцентира арбитър Стоицев.

Той сподели, че по-голямата част от информацията по делото е била класифицирана с претекста да не стане притежание на евентуален съперник. Според съда обаче би трябвало тази информация да е разкрита и обществена, защото демонстрира проблеми, а също така се отнася за отминал интервал от време. Съдът обаче няма пълномощия да декласифицира информацията.

Магистратите показаха, че механически годните изтребители, с които са разполагали Военновъздушни сили към оня интервал, са били единици. " Това фактически води до понижаване броя на изправните самолети, а е нужно водачите да бъдат извънредно добре тренирани и в доста добра кондиция. Не са били обезпечени благоприятни условия за млади летци и въобще за летци ", стимулира се съдът.

Изборът сред двата контракта има темперамент на политическо решение, означи Стоицев. " Неминуемо се основава степен на взаимозависимост към производителя и ние сме принудени да търсим решение. Въпрос на политическо решение е да се търси най-малкото зло и от кого да бъде тази взаимозависимост ", разяснява арбитър Стоицев.

Той се базира на Конституцията и уточни, че Министерският съвет реализира външната политика на страната и е решение на изпълнителната власт с кои страни какви връзки ще поддържа. Правителствено решение е и дали да понижи военното съдействие с Русия и да го ускори със съдружниците от НАТО.

" Политическата целенасоченост не предстои на правосъден надзор. Това би означавало правосъдната власт да се меси в решенията на изпълнителната ", добави ръководителят на състава. По делото има доста доказателства и свидетелски показания за този интервал за забележителна борба сред Русия и НАТО поради анексирането на Крим и обстановката в Украйна. Съдът напомни, че на среща на върха на НАТО е взето решение на най-високо равнище всяка страна член на съюза по всевъзможен метод да се опита да избегне взаимозависимост от Русия.

" Но казусът е, че огромна част от въоръжението на всички страни от някогашния Източен блок е съветско. Тази техника е несъвместима с техниката на НАТО и другите страни член. Заради това български водачи не могат да вземат участие дейно в учения, а радарите на съдружниците от НАТО разпознават водачите ни като противников ", изясни Стоицев.

Според държавното обвиняване в тази ситуация е породена щета на съветската компания " РСК МИГ ", само че съдът изясни, че тя е съставомерна, когато е действително настъпила, а в тази ситуация става дума за пропуснати изгоди.

Ненчев: " Защитил съм българския интерес, не ме интересува, че съм нарушил този на непозната компания "

" Защитил съм българския интерес, а това, че съм нарушил ползите, на която и да е непозната компания, не ме интересува ", сподели Ненчев, откакто чу присъдата.

Според него този развой не е бил ориентиран против него, а по-скоро е бил предизвестие към всеки идващ министър на защитата – че доста строго би трябвало да се придържа към съответни правила, а в случай че не го направи – ще се стигне до съд.

По думите му, България като член на НАТО би трябвало да съблюдава уговорките към съюзиците си.

" Страхувам се, че методът, по който действа и се работи посредством прокуратурата е доста рисков за българската народна власт, за българската атлантическа перпектива ", уточни някогашният боен министър.

Ненчев акцентира, че и през днешния ден би постъпил по същия метод, а в случай че присъдата против него е била неоправдателна, нямало да я апелира. Бившият боен министър изиска от медиите да питат сегашния министър на защитата Красимир Каракачанов за какво съветските изтребители навлизат в рамките на българското военно въздушно пространство, без авансово оповестен летателен проект.

" Защо навлизат в тази зона с изключени транспондери? Аз охарактеризирам това като тероризъм ", разяснява Ненчев. Според него е имало голям напън върху прокуратурата по това дело.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите изтребители (30)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР