Бившият министър на финансите Симеон Дянков – Има един завой

...
Бившият министър на финансите Симеон Дянков – Има един завой
Коментари Харесай

Симеон Дянков: Единствената възможна коалиция е ГЕРБ, ДБ и ДПС

Бившият министър на финансите Симеон Дянков – Има един завой надясно – ГЕРБ, Демократична България и Движение за права и свободи печелят повече, в сравнение с предходни избори. Това изясни пред БНР някогашният министър на финансите Симеон Дянков.

„ Това значи, че хората стартират отново да се интересуват повече от финанси и стопанска система. Те желаят непоклатимост и сигурност, по-ниска инфлация и постоянни цени на тока. Това нормално идва от десни държавни управления. Виждаме го в цяла Европа.  След всички по-сериозни рецесии в Европа идва дясно ръководство. Хората имат вяра, че те са по- способни да се оправят с финансовите и икономическите проблеми “.

„ Продължаваме промяната “ се оказа по-лява партия във връзка с икономическата политика, изясни Дянков. „ Тази част от политиката на държавното управление им беше в ръцете на Българска социалистическа партия, само че толкоз ляво финансовото министерство не сме имали от доста години. Беше неприятно време за такава политика. Те не се оправиха с инфлацията, даже я усилиха. Затова споделям, че е време за дясно държавно управление, с десни политики и цели “.

Партиите, които се оповестиха против войната в Украйна – ГЕРБ,  Демократична България, Движение за права и свободи - завоюваха повече гласове, изясни той. „ Продължаваме промяната “ по-скоро зае някакво приблизително състояние, с цел да резервира съдружното ръководство “.

Единствената допустима коалиция ще е ГЕРБ, Демократична България и Движение за права и свободи, съобщи Симеон Дянков. „ Трите са срещу войната и упорстват за по- постоянна икономическата и финансова политика “

Финансовата конюнктура в България към този момент е по-сложна, изясни някогашният финансов министър. „ До пролетта България ще  е в икономическа криза. Дясното пространство има икономисти, като Георги Ганев и Мартин Димитров, които могат да оказват помощ “.

Симеон Дянков не изключва присъединяване на Демократична България в съдружно държавно управление с ГЕРБ. Той изясни в предаването " 12+3 ", че в тежките времена са нужни сложни решения. „ Те споделяха, че в никакъв случай няма да се коалират и с Българска социалистическа партия, а участваха в такова ръководство “.
Не знаем какви биха могли да бъдат политиките във финансовата сфера на Стефан Янев, сподели Дянков

Лява коалиция съгласно мен е невъзможна, разгласи той. „ Лявото сподели, че не може да ръководи във време на рецесия “.

ГЕРБ се върна по няколко аргументи, изясни специалистът. „ В тежки времена, когато си в съпротива, печелиш гласове на разочаровани. От ГЕРБ са  показвали и някаква философия по главните финансови тематики, която се е харесвала на гласоподавателите в  тежки времена. 2009-2011 година относително добре се справихме с рецесията. Икономическата тематика към този момент е съществена. Преди година тематиките бяха други “.
Мнозинството от българите желаят да има държавно управление, тъй като се задават сложни месеци, безапелационен е финансистът. „ Редовните държавни управления могат да вземат решения, които служебни не могат.  Служебното държавно управление прави по-добра работа от предишното- съдружно. Ако остане на власт още няколко месеца няма да е пагубно, само че е по-добре да се избере постоянно “.

Бюджетът за 2023 година ще бъде с голям недостиг, предвижда Дянков. „ Това се предопределя от обществените политики, взети от съдружното държавно управление. Ние ще влезем в криза от март-април. Голям недостиг и огромни задължения – тежко ще  не на идващия финансов министър и на това държавно управление “.

Темата за инфлацията, която съдружното държавно управление подцени, би трябвало да бъде водеща през идващите 6 до 9 месеца., безапелационен е някогашният министър на финансите.

Цялото изявление на Снежана Иванова със Симеон Дянков може да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР