Бившият крал на Гърция Константин II почина в Атина след

...
Бившият крал на Гърция Константин II почина в Атина след
Коментари Харесай

Почина последният крал на Гърция Константин II

Бившият крал на Гърция Константин II умря в Атина след инсулт. Това заяви късно довечера гръцкият информативен портал Newsbomb.

82-годишният някогашен монарх получи изострен инсулт, до момента в който беше в дома си в Атина, и беше лекуван в продължение на седем дни в интензивното поделение на столична болница, където беше откаран в сериозно положение, написа БГНЕС.

Членовете на фамилията му - брачната половинка му Анна-Мария от Дания, децата му и сестра му - бяха в болничното заведение дружно с него.

През последните години някогашният крал имаше съществени здравословни проблеми. В предишното той към този момент беше прекарал инсулт, а през декември 2021 година е диагностициран с пневмония и белодробен оток. Той е лекуван в същата болница, в която умря. След това някогашният монарх е приет в болница поради зараза с COVID-19, а също така има проблеми с напредването, като в последно време е прикрепен в инвалидна количка.

Константин II е роден на 2 юни 1940 година в Атина и е последният крал на Гърция (1964-74 г.) от династията на Глюксбургите. Той е наследник на крал Павел I и Фредерика Хановерска. Той е последният правоверен монарх, който ръководи страната. Като потомък на датския крал Кристиан IX той носи купата принц на Дания. Когато през 1967 година на власт в Гърция идва профашистката хунта на Черния полковник, Константин се пробва да се опълчи против нея, като приканва народа към протест по радиото. Но без поддръжка е заставен да избяга от Гърция и да заживее в Рим. През 1973 година с референдум монархията е отстранена и е открита република. След свалянето на военната тирания демократичното държавно управление организира втори референдум на 8 декември 1974 година, който удостоверява волята на народа да не се възвръща монархията. Константин в никакъв случай не признава тези референдуми и в никакъв случай не абдикира публично. Въпреки това Глюксбургската монархия престава да съществува и е основана Гръцката република.

До 2013 година някогашният крал живее със фамилията си в Лондон. През май 2013 година кралското семейство се реалокира за непрекъснато в Гърция - в Портохелион в община Ермионида, на 6 км от остров Спецес. Заради съществени здравословни проблеми някогашният монарх живееше през последните месеци в Атина, с цел да бъде покрай болничното заведение, в която се лекува.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР