Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира в Денят започва,

...
Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира в Денят започва,
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Най-късно в петък парламентът би трябвало да бъде разпуснат

Бившият парламентарен арбитър проф. Пламен Киров разяснява в " Денят стартира ", че най-късно в петък би трябвало Народното събрание да бъде разхлабен с декрет на президента Радев.

По думите му най-вероятно предварителните избори ще бъдат на 11 юли.

Президентът би трябвало да назначи и нова Централна изборна комисия, съгласно промените в Изборния кодекс, добави проф. Киров.

" Ако и идващият парламент не може да излъчи в три опита парламентарно държавно управление и се повтори всичко това, което се разиграва, президентът би трябвало да назначи ново служебно държавно управление, то може да бъде в същия състав, само че няма по какъв начин това служебно държавно управление да работи с небосвод до Нова година ", изясни проф. Киров.

Той посочи още, че служебното държавно управление не можа да прави това, за което е належащо да има настоящ парламент. " Не може да внесе законопроект за актуализация на бюджета, не може да тегли заеми, т.е. всички тези дейности, които са свързани със наказания от страна на Народното събрание.

Проф. Киров съобщи, че служебното държавно управление може да прави проверка на предходното държавно управление, защото това са пълномощия на всяка изпълнителна власт.

Относно състава на ЦИК проф. Киров изясни: " Президентът може да изрази възражения на кандидатурите на партиите, той не е привързан с кандидатурите, само че може да върне една кандидатура и да желае да бъде показана друга, по-подходяща, от същия политически индивид.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР