Бившият колумбийски наркобарон и дясна ръка на Пабло Ескобар, Карлос

...
Бившият колумбийски наркобарон и дясна ръка на Пабло Ескобар, Карлос
Коментари Харесай

Der Spiegel: Съучастник на Пабло Ескобар се лекува в Германия

Бившият колумбийски наркобарон и дясна ръка на Пабло Ескобар, Карлос Ледер, наказан в Съединени американски щати за контрабанда и трафик на кокаин, дошъл в Германия за лекуване.
Дясната ръка на колумбийския наркобос Пабло Ескобар, един от създателите на най-големия наркокартел Меделин, Карлос Ледер, дошъл в Германия. Това заяви списание „ Der Spiegel “. Според обявата на 16 юни аероплан от Ню Йорк със 70-годишния Ледер на борда кацнал на летище във Франкфурт.
Осъден в Съединени американски щати за редица тежки закононарушения, най-вече за контрабанда и трафик на опиати, Ледер съгласно списанието ще се подложи на лекуване в Германия, защото е тежко болен. Други детайлности не се оповестяват.
Карлос Ледер е роден в Колумбия в фамилията на немски инженер, който симпатизира на нацистите и избяга в Южна Америка по време на Втората международна война. Според някои информации Ледер има две поданства: немско и колумбийско. Според „ Der Spiegel “, въз основа на обстоятелството, че бащата на Карлос Ледер е немец, немското посолство издава краткотраен паспорт, който му разрешава да лети за Германия.
Според изданието Ледер няма родственици в Германия, в никакъв случай преди не е бил там. В Германия той ще бъде под опеката на благотворителна организация, чието име не се назовава, и най-вероятно няма да се върне в Съединени американски щати.
Според „ Der Spiegel “ в Германия той не е изправен пред наказателно гонене. Дълги години Колумбия настояваше Карлос Ледер да бъде изпратен вкъщи, откакто излежи присъдата си в Съединените щати, само че околните му стачкуваха против това, защото в Колумбия той също ще бъде изправен пред затвор. Германия като филантропичен жест се съгласи да одобри тежко болния Ледер.
Карлос Ледер беше един от най-големите дилъри на опиати през 70-те и 80-те години, които контрабандираха кокаин от Колумбия в Съединени американски щати. Лидерът, който беше прочут в престъпните среди като „ лудия Чарли “, дружно с другия наркобарон Джордж Янг измисли един от най-кратките способи да достави кокаин в Съединените щати - с едномоторни самолети, които тогава бяха наречени „ кокаинови джетове “. По-рано по този метод Янг транспортира марихуана. Тези самолети биха могли да носят доста повече опиати, в сравнение с наркомулетата в техните тела.
Но дребен едномоторен аероплан не би могъл да транспортира кокаин от Колумбия до Съединените щати без зареждане с гориво. Затова Ледер купува дребния бахамски остров Норманс Кей, ситуиран на 340 километра край крайбрежията на Флорида. Подкупил локални чиновници и изгонил множеството от жителите, той построи писта там, сложи въоръжена защита и трансформира острова в непревземаема цитадела.
Според открити източници, от 1978 до 1982 година през този бахамски остров минава главният канал за доставка на колумбийски кокаин в Съединени американски щати, което разрешава на Ледер да се трансформира в един от най-богатите хора на планетата. Скоро Карлос Ледер се среща с Пабло Ескобар и основава дружно с него и други огромни търговци на опиати на картела.
През септември 1983 година, след публикуването на известния отчет за корупцията в бахамското държавно управление, парашутистите щурмуват остров Норманс-Кей, всички сметки на Ледер в Колумбия и Съединени американски щати са замразени. Съединени американски щати желаеха екстрадицията на Карлос Ледер. По това време правоохранителните организации в Съединени американски щати към този момент съумяха да съберат задоволително материали за формиране на наказателни производства против наркобарона. Тогава обаче Ледер не беше екстрадиран в Съединени американски щати - сякаш Пабло Ескобар му оказал помощ. Тогава Ледер се скрил измежду партизаните в джунглата на Колумбия и самичък се пристрастил към кокаина.
Арестуван е едвам през 1987 година в Колумбия и депортиран в Съединени американски щати. Това беше първият случай на прекачване на колумбийски наркобарон в ръцете на американското правораздаване. По време на развой в Съединените щати през 1988 година Карлос Ледер публично беше наименуван „ Враг на Съединените щати “ и наказан на 134 години затвор. По-късно съумява да попадне в програмата за отбрана на очевидците. Той е очевидец на прокуратурата в процеса против панамския военачалник и наркобарон Мануел Нориега. За това е наказан на 55 години. След това местоположението на Ледер се пазеше в загадка, напомня историята БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР