Бившият капитан от бразилската артилерия Жаир Болсонаро само допреди шест

...
Бившият капитан от бразилската артилерия Жаир Болсонаро само допреди шест
Коментари Харесай

Какво означава възходът на Жаир Болсонаро за Бразилия и за света

Бившият капитан от бразилската артилерия Жаир Болсонаро единствено допреди шест месеца бе считан за крайнодесен подбудител, човек без огромна политическа партия зад тила си, без солидна поддръжка в Народното събрание. Днес обаче той е на прага на властта, откакто получи гласовете на 46 % от 143 милиона гласоподаватели в Бразилия, написа в публикация за френския в. " Фигаро " журналистът и книжовен критик Себастиан Лапак.

Не е ясно по какъв начин претендентът на Партията на трудещите се Фернандо Адад, повдигнат на мястото на някогашния президент Луиз Инасио Лула да Силва, който не може да бъде определен поради влязлата против него в действие 12-годишна присъда за корупция, може да навакса изоставането си.

Ръководителите на Бразилската социалдемократическа партия и Бразилското демократично придвижване - двете огромни обединения, които си поделяха властта в Бразилия от края на военната тирания през 1985 година до идването на власт на Лула през 2003 година - ще бъдат призовани от градските елити с леви възгледи да повдигнат бариера против фашизма. Бразилия обаче не е Франция, написа създателят, имайки поради " републиканския фронт ", който образуват обичайните партии от левицата и десницата, с цел да не разрешат на крайнодесния " Национален фронт " (вече " Национален общ брой " ) да вземе властта.

Възходът на Болсонаро не е просто бразилска сапунена опера, а има световно значение, защото това е следващият стадий от продължаващата наклонност към разрушение на демократичните правила и напредък на популизма, написа външнополитическият коментатор Гидиън Рахман в публикация за английския в. " Файненшъл таймс ".

Ако победи и на балотажа на 28 октомври, Болсонаро ще стане следващото попълнение в международния клуб на властни мъже водачи, който включва съветския президент Владимир Путин, китайския му сътрудник Си Цзинпин, индийския министър председател Нарендра Моди, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, филипинския му сътрудник Родриго Дутерте, унгарския министър председател Виктор Орбан и, несъмнено, американския президент Доналд Тръмп. Влизането на Бразилия в тази група ще е от огромно значение, тъй като това е петата по население страна в света и най-голяма в Латинска Америка. До наскоро на нея се гледаше като на модел за сполучливо приемане на глобализацията и демокрацията, оставила мрачните дни на авторитаризма в предишното. Дълбока криза, поредност корупционни кавги и разочарованието от лявата работническа партия обаче дискредитираха систематичните бразилски политици.

Болсонаро даде обещание да даде независимост на полицията да се оправи с увеличението на престъпността и насилието в Бразилия, където през предходната година бяха осъществени над 60 000 убийства. Нападението с нож против него в края на предизборната акция направи още по-драматична опасността от принуждение и разбираемо усили благосклонностите към крайнодесния претендент.

Болсонаро преди бе покровител на държавния надзор върху стопанската система, само че в този момент изрича причини в интерес на приватизациите и намаляването на налозите, вследствие на което пазарите откликват позитивно на изборните му триумфи, написа Рахман.

Той нападна всички " свещени крави " на културното левичарство и тази тактика се оказа печеливша. С стратегия, която е тъкмо противоположното на тази на неговите съперници, Болсонаро е чудовището, родено от дълги години доминация на този ляв модел. В свят, където, както означи през 1993 година френският мъдрец Ги Дебор, " сегашните овце от интелигенцията познават единствено три неприемливи закононарушения и нищо друго: расизъм, антимодернизъм и хомофобия ", за Болсонаро бе задоволително да се покаже като расист, сексист, хомофоб и ксенофоб, с цел да смаже съперниците си, написа Лапак за " Фигаро ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР