Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц, който дълго време беше

...
Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц, който дълго време беше
Коментари Харесай

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц напуска политиката

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц , който дълго време беше приветстван като политически вундеркинд до подаването на оставка, откакто против него стартира следствие за корупция, разгласи, че напуща политиката , съобщи " Франс прес ".

Консерваторът, който стана най-младият демократично определен глава на държавно управление в света на 31 години през 2017 година, даде специфична конференция, като той подаде оставка и като началник на своята партия и като народен представител .
 Свалиха имунитета на някогашния австрийски канцлер Себастиан Курц
Свалиха имунитета на някогашния австрийски канцлер Себастиан Курц

Той ще бъде разследван за корупция

" За мен стартира нова глава в живота ми , която мога да отворя през днешния ден ", означи към този момент 35-годишният реакционер и добави, че желал да прекарва време със фамилията си, изключително с новородения си наследник.

" Преди всичко чакам с неспокойствие да извозвам време със фамилията си и детето си, преди да се посветя на нови професионални провокации през новата година ", разяснява той.

" Днешното решение не беше елементарно за мен ", посочи той и добави, че нуждата да се бори с неотдавнашните обвинявания в корупция е имала тежка цена и е понижила " пристрастеността " му към политиката .
 Курц хвърли оставка
Курц хвърли оставка

След корупционния скандал и апелите да се отдръпна

Той отхвърля всевъзможни обвинявания за непозволени дейности и още веднъж повтори, че се надява да получи късмет да потвърди невинността си в съда.

" Аз персонално с неспокойствие чакам деня в съда, където мога да потвърдя, че обвиняванията са погрешни ", настоя някогашният австрийски канцлер и добави: " Аз не съм нито светец, нито нарушител, аз съм човек със мощни и слаби страни . "

В трагичен поврат на събитията Курц се отдръпна като канцлер през октомври, малко откакто беше забъркан в огромно следствие за корупция.
 Канцлерът на Австрия Себастиан Курц разследван за корупция
Канцлерът на Австрия Себастиан Курц разследван за корупция

Разследващи претърсиха канцлерството и централата на ръководещата Народна партия

Той остана отпред на своята консервативна Народна партия и стана народен представител, откакто подаде оставка като канцлер.

Но по-рано през днешния ден австрийският таблоид " Кронен цайтунг " цитира източници, близки до Курц, съгласно които скорошното раждане на сина му го е предиздвикало да желае да се отдръпна от политиката. Впоследствие австрийската осведомителна организация АПА удостовери информацията.

През уикенда Курц разгласи във " Facebook " раждането на сина си Константин, отбелязвайки, че фамилията " се любува на нашето време ".
 Оставката на Курц - спомагателен удар върху дясноцентристите в Европа
Оставката на Курц - спомагателен удар върху дясноцентристите в Европа

Оставката на австрийския канцлер последва злополуката на немската ХДС

Корупционният скандал избухна през октомври, когато прокуратурата подреди обиски в канцлерството и финансовото министерство, до момента в който проверяваха изказванията, че доближеният кръг на Курц е употребявал обществени пари, с цел да заплаща за социологически допитвания, манипулирани, с цел да покачват имиджа му .

Прокуратурата също по този начин подозира, че в подмяна на социологическите изследвания и раболепното отразяване на Курц, таблоидът Oesterreich е получавал доходоносни обществени реклами .

Прокурорите споделят, че Курц и още деветима души, както и три организации са разследвани по аферата.

Коалицията на Курц с крайната десница се разпадна през 2019 година, когато съдружникът му беше обхванат от корупционен скандал, довел до предварителни избори.

Те върнаха Курц като канцлер, този път оглавявайки държавно управление със Зелените.
 Австрийски партии готвят избор на съмнение на Курц
Австрийски партии готвят избор на съмнение на Курц

След корупционния скандал, Зелените настояха за оставка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР