Бившият италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини бе изправен

...
Бившият италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини бе изправен
Коментари Харесай

Започна делото срещу Матео Салвини за оставени в морето мигранти: Свидетел е дори Ричард Гиър

Бившият италиански министър на вътрешните работи Матео Салвини бе изправен през днешния ден пред съда по обвинявания в похищение. Причината е, че през 2019 година крайнодесният политик не разреши на испански транспортен съд със избавени мигранти да влезе в пристанище в Сицилия и той остана дни наред в морето.

Това е първият почнал развой против Салвини, който бе министър на вътрешните работи от 2018 до 2019 година в сложна коалиция сред популисткото Движение 5 звезди и неговата крайнодясна партия Лигата.

Салвини участва на първия ден от делото в Палермо. Днешното съвещание бе отдадено основно на процедурни въпроси. Политикът настоя, че отказвайки на кораба " Оупън армс " да дебаркира в италианско пристанище, е изпълнявал дълга си. Корабът превозваше 147 мигранти, избавени в Средиземно море край крайбрежията на Либия.

На процеса показания ще даде и холивудският артист Ричард Гиър, който посети мигрантите на кораба. Салвини употребява през днешния ден одобряването на листата със очевидците, с цел да омаловажи смисъла на делото, щом очевидец е холивудският артист.

" Колко сериозен е развой, на който Ричард Гиър идва от Холивуд, с цел да свидетелства какъв брой неприятен съм ", сподели някогашният външен министър.

Не е ясно дали Гиър ще се яви в правосъдната зала, с цел да опише за изискванията на кораба, или ще свидетелства по различен метод.

На процеса като очевидци ще бъдат призовани също Джузепе Конте, който бе отпред на държавното управление, в което министър бе Салвини, и други политици, в това число сегашният външен министър Луиджи де Майо, който е бил министър на труда и обществената политика в тогавашния кабинет. Изслушването на очевидците се чака да стартира на 17 декември, за когато е планувано идващото съвещание, съобщи ТАСС, цитирайки италианската организация АНСА.

 Всичко е по-добро от Салвини Виж още

Прокурорите упрекват Салвини в несъблюдение на служебни отговорности и похищение поради отхвърли му да пусне през август 2019 година кораба в италианско пристанище. Ако бъде приет за отговорен той може да получи 15 години затвор, съобщи ДПА.

Конфликтът през август 2019 година продължи съвсем три седмици и някои мигранти от обезсърчение се хвърлиха в морето. Малка част от мигрантите бяха откарани по филантропични и здравни аргументи на сушата, а на останалите 83 в край сметка бе разрешено да слязат на сушата на остров Лампедуза.

По-рано тази година съд в Катания, Сицилия, реши да не съди Салвини поради сходен случай, при който 116 мигранти бяха държани пет дни на транспортен съд на италианската брегова защита, също през 2019 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР