Бившият хърватски премиер и лидер на Хърватската демократична общност (ХДО)

...
Бившият хърватски премиер и лидер на Хърватската демократична общност (ХДО)
Коментари Харесай

Бившият хърватски премиер бе осъден на 8 години затвор

Бившият хърватски министър председател и водач на Хърватската демократична общественост (ХДО) Иво Санадер бе приет за отговорен и наказан на 8 години затвор за заграбване на пари чрез маркетинговата организация ``Fimi Mediа``, оповестява БГНЕС, базирайки се на хърватски медии. Неговата партия също беше приета за виновна за корупция.

Процесът за източване на пари от държавни институции посредством маркетинговата организация беше подновен преди четири години, откакто Върховният съд анулира присъдата от 2014 година

Символът на корупцията в Хърватия, както медиите назовават Санадер, беше министър председател от 2003 до 2009 година и изведе страната по пътя към НАТО и Европейския съюз. През 2009 година той заяви, че подава оставка от поста премиер и от длъжността ръководител на Хърватската демократична общественост без да дава аргументи за това.

 Според обвиняването, Санадер е провел незаконна група за прикриване на противозаконни финансови покупко-продажби, заяви държавната хърватска телевизия. " От 24 милиона куни 8 млн. са били изхарчени за ХДО, част от тях за пътешестване на Санадер до Съединените щати и за правосъдни каузи ", се споделя в обвиняването.

БГНЕС напомня, че през декември 2019 година някогашният хърватски министър председател получи 6 години затвор за приемане на рушвет от 10 милиона евро от унгарската петролна компания МОЛ. Целта беше предаване на пакета за ръководство върху хърватската петролна компания ИНА. Той също по този начин беше упрекнат и че е договорил с шефа на МОЛ издаване на нерентабилната газова инфраструктура на ИНА.

През април 2017 година Санадер получи 4 години 6 месеца затвор за това, че през 2009 година е прибрал 17 млн. куни комисиона за договорка за пазаруване на постройка от министерството на районното развиване. Парите са били за компанията на Степан Фиолич, някогашен почитан функционер на Хърватската демократична общественост.

Наказателният съд призна Санадер за отговорен и за това, че до момента в който е бил премиер е оказал напън върху кабинета на страната да купи сграда в Загреб на два пъти по-висока цена от пазарната й стойност. Правителството се съгласило да заплати към 10 млн.евро за парцела, а 2,3 млн. от сумата били прибрани от Санадер.

Неговата някогашна партия ХДО, която в този момент е на власт в страната, бе санкционирана с 3,5 млн. куни от съда и също така би трябвало да върне към 14 млн. куни нелегално получени средства.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР