Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който оглавява антикорупционната комисия смята,

...
Бившият главен прокурор Сотир Цацаров, който оглавява антикорупционната комисия смята,
Коментари Харесай

Цацаров: Допускът ми е отнет след натиск от Кирил Петков и заради отмъщение на Рашков

Бившият основен прокурор Сотир Цацаров, който оглавява антикорупционната комисия счита, че му е бил лишен след напън от страна на премиера Кирил Петков и поради желанието на вътрешния министър Бойко Рашков за персонална кавга с него и възмездие.

Това се схваща от позиция на Цацаров, разпратена през пресцентъра на комисията във връзка, че той е е с лишен достъп до класифицирана информация до равнище " Строго секретно ". Цацаров споделя, че ще апелира акта и че продължава да почита чиновниците на ДАНС, както и заместник-председателя на организацията, който е подписал документа.

Вчера Цацаров разгласи пред в. " 24 часа ",, като ще остане на поста до началото на март. От позицията се схваща още, че напускането на поста не е обвързвано с отнетия му допуск и че той ще съблюдава желанието си да подаде оставка, което ще направи идната седмица.

В мнението, Цацаров написа, че инспекцията на ДАНС е почнала след сигнал за срещата му през 2017 година, до момента в който е основен прокурор, с предприемача Георги Гергов, който бе член и на Българска социалистическа партия и с издателя на " Сега " и притежател на " Овергаз " Сашо Дончев в офиса на Гергов в ЦУМ и е поради изнесена класифицирана информация.

Ясни са ми и аргументите за това – в случай че за министър Рашков те са свързани с готовност за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание
 Сотир Цацаров,
ръководител на антикорупционната комисия

" Още тогава разгласих своя позиция, в която показах, че там от мен бе желано да упражня въздействие във връзка с инспекция, което отхвърлих. Такъв сигнал - от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил към този момент обсъждан от ДАНС през м. август предходната година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази заран ", написа Цацаров.

Тогава Дончев описа, че Цацаров се е опитал да му окаже напън да промени публицистичната политика на в. " Сега " и тя да бъде по-благосклонна към прокуратурата. Цацаров попитал Дончев дали има подозрения, че телефоните и връзките са под надзор. Впоследствие тогавашният основен прокурор отхвърли да дава пояснения, като твърдеше, че не е нарушил закона, защото не се е срещал с разследвани или подсъдими. Висшият правосъден съвет отхвърли да ревизира проблема, а инспекторатът към него не откри нарушавания на Цацаров в тази ситуация.

" Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в постройката на КПКОНПИ, чиновници на ДАНС ми връчиха акт за лишаване на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на съображение член 59 алинея 1 т. 2 от ЗЗКИ: " лицето е направило нарушаване на закона или на подзаконовите актове по използването му, което е основало заплаха от пораждане или е довело до обилни вреди за ползите на страната, организациите или лицата в региона на отбраната на класифицираната информация ".
Актът за лишаване е подписан тази заран от заместник-председателя на ДАНС, в неявяване на ръководителя. Известно ми е, че това е станало след нескончаем институционален напън, извършен по отношение на управлението на организацията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков ", написа в позицията си Цацаров.

В нея той отбелязва, че министър председателят Петков е оповестил за отнемането час и половина преди актът да му бъде връчен.

" Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е мотивът да подам оставка като ръководител на КПКОНПИ. Напротив, оповестеното през вчерашния ден мое желание е мотив за издаденото тази заран лишаване. Ясни са ми и аргументите за това - в случай че за министър Рашков те са свързани с готовност за персонална кавга и възмездие, както и с инспекциите на имотното му положение, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото държание, това е опит за отклонение на публичното внимание от действителните проблеми, пред чието решение той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на надзор за надеждност - всяко такова преждевременно изявление, направено за печелене на краткотрайни политически дивиденти, ще се окаже клюка ", написа Цацаров.

Той прецизира, че ще продължи да извършва отговорностите си като ръководител на антикорупционната комисия, до приемане на оставката и че е издал заповед, с която всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се рапортуват единствено на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях.

" Отнемането на разрешението от ДАНС не трансформира уважението ми към чиновниците в организацията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев демонстрирам откровено схващане, с оглед извършения напън. Актът за лишаване ще бъде обжалван от мен по реда, очакван в закона. Както заявих, претекстовете за оставката ми ще бъдат оповестени, откакто тя бъде показана в Народното събрание ", приключва още Цацаров.

Бившият основен прокурор Цацаров оглави антикорупционната комисия в края на 2019 година Мястото му в правосъдната система обаче по закон се пази, тъй че когато Народното събрание гласоподава оставката му той ще може да стартира работа като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Преди да бъде основен прокурор, Цацаров беше дълготраен ръководител на Окръжния съд в Пловдив.

Пред в. " Сега ", вътрешният министър Бойко Рашков дефинира решението на ДАНС като вярно.

В началото на юни, откакто Рашков изнесе информация, че прокуратурата бездейства по инспекции за имущественото положение на магистрати и политици, против него стартира офанзива за имотното му положение в жълти медии. Реакции имаше и от депутати от ГЕРБ, които питаха по какъв начин Рашков се е сдобил с съответни парцели. Тогавашният финансов министър Асен Василев, който в този момент е водач на " Продължаваме промяната ", съобщи, че в случай че има сигнал за противоречие сред приходи и имотно положение на вътрешния министър, инспекция ще бъде направена на всеки сигнал. Няма публична информация дали има подобен сигнал и от кого.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР