Бившият главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Неделчо Неделчев

...
Бившият главен изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка Неделчо Неделчев
Коментари Харесай

Неделчо Неделчев оглави Общинска банка

Бившият основен изпълнителен шеф на Първа капиталова банка Неделчо Неделчев стана изпълнителен шеф на Общинска банка. Лицензът от Българска народна банка е публикуван на 21 април, осъществено е и съответното вписване в Търговския указател. На 10 май Неделчев сподели пред " Банкеръ ", че това е вторият му работен ден в банката. Неговата поръчка бе, че ще продължи да работи за положителните финансови резултати на банката, както и за въвеждане на повече цифрови услуги.

Неделчо Неделчев напусна ПИБ през март 2020 година и бе завещан на поста от Никола Бакалов. Неделчев имаше водеща роля в редица значими за банката планове от 2017 година насам, а през интервала 2007 - 2012 година бе член и на Надзорния съвет на Първа капиталова банка. През 2013 година Неделчев управлява сполучливо плана за придобиването на " Юнионбанк ” ЕАД, а по-късно беше член на Надзорния съвет на същата до вливането й във Fibank.

В Общинска банка Неделчев наследява на поста изпълнителен шеф Ангел Геков, който ръководеше банката след приватизацията й през 2018 година. За " Банкеръ " Геков сподели, че към този момент от няколко дни е у дома и си почива. Той показа, че е желал да напусне позицията още предходната година, защото е преподредил целите си. 

Лихтенщайнският фонд " Новито Опортюнитис " закупи 67.65% от капитала на Общинска банка през 2018г., а парите по договорката дойдоха от българската компания " Инса Ойл ", владение на предприемача Георги Самуилов. Разбра се, че  " Инса Ойл " има акции без право на глас от капитала на " Новито Опортюнитис ". Тяхното придобиване бе за " Инса Ойл " да трансферира сумата от към 46 млн. лева на лихтенщайнския фонд и с тях купувачът на банката да заплати на Столичния общински съвет, който до оня миг бе мажоритарен притежател на банката. Към днешна дата " Новито Опортюнитиис Фонд АГмвК " има 95.50% от Общинска банка, а останалият дял е разпределен сред общински компании и търговски сдружения (с 3.22% дял) и 16 общини с 1.28% дял.

В ръководството на Общинска банка са още Борислав Чиликов - член на УС и изпълнителен шеф, както и членовете на управителния съвет Тодор Ванев, Владимир Котларски и Ивайло Иванов. От думите на Неделчо Неделчев стана ясно, че на този стадий не се плануват други промени в борда. В Надзорния съвет остават Стефан Ненов, Здравко Гъргаров и Спас Димитров.

Към края на първото тримесечие на 2021 година активите на Общинска банка са в размер на 2.211 милиарда лв.. Банката регистрира загуба в размер на 2.867 млн. лв. спрямо 9 млн. лева облага в края на предходната година. Общо личният капитал на банката е 117.55 млн. лв..

В банковата ранглиста на " Банкеръ " за 2020 година Общинска банка се подреди на четвърта позиция в категорията за възвръщаемост на личния капитал със 7.53%. Този индикатор е изчислен на база Нетна облагата / Собствен капитал (като класацията не включва клоновете на задгранични банки).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР