Бившият германски външен министър и бивш председател на Социалдемократическата партия

...
Бившият германски външен министър и бивш председател на Социалдемократическата партия
Коментари Харесай

Зигмар Габриел се оттегля от политиката

Бившият немски външен министър и някогашен ръководител на Социалдемократическата партия на Германия (СДП) Зигмар Габриел реши да напусне политиката в края на сегашния законодателен интервал, който изтича през 2021 година, оповестява ТАСС, цитирайки Tagesspiegel.

Според вестника, Габриел е уведомил тримата ръководители на районните звена на СДП при започване на май за решението си. На идващите избори за Бундестаг той няма да взе участие в Народното събрание.

Според Tagesspiegel, някогашният водач на социалдемократите не е желал обществено да афишира своя ход преди изборите за Европейски парламент, с цел да не провокира комплициране в редиците на партията.

През 1999 година, 40-годишният тогава Габриел става един от най-младите министър председатели, ръководещи държавното управление на Долна Саксония, само че след четири години социалдемократите, ръководени от него, претърпяват съществено проваляне на районните избори и губят една трета от гласовете.

Партията взема решение да назначи Габриел на нова служба - комисар по поп културата. На тази служба Габриел даже получава прякора Зиги Поп по прилика с музиканта Иги Поп.

Две години по-късно той за първи път взе участие в изборите за Бундестаг и следвайки резултатите си става член на немския парламент. През 2005-2009 година той е министър на околната среда, природата и сигурността на реакторите в " черно-червеното " държавно управление на Ангела Меркел.

През 2009 година, след загубата на СДП на парламентарните избори, Габриел става ръководител на партията и заема този пост в продължение на седем години - толкоз дълго време най-старата немска партия не е водена от никого след Вили Бранд.

Според наблюдаващи в предходната " огромна коалиция " (блок от Християндемократически и Християнсоциални съюзи (ХДС/ХСС) и СДП), в който Габриел е министър на стопанската система, заместник-канцлер и по-късно министър на външните работи, той реализира прочут триумф.

По-специално, той на практика избавя комерсиалното съглашение с Канада (CETA), реализира номинацията на Франк-Валтер Щайнмайер взаимно с претендента на ХДС / ХСС за президент на Германия.

За него обаче няма място в новата " огромна коалиция ", образувана след парламентарните избори през 2017 година В началото на 2018 г, той разгласи, че няма да бъде част от новото държавно управление на канцлера Ангела Меркел. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР