Бившият футболист на Левски и националния отбор Илиaн Стоянов от

...
Бившият футболист на Левски и националния отбор Илиaн Стоянов от
Коментари Харесай

Коловати избухна: Това е унищожение на Левски!

Бившият футболист на Левски и националния тим Илиaн Стоянов от много години живее в Япония, само че постоянно взима отношение по отношение на процесите в българския футбол. Коловати има школа в Страната на изгряващото слънце, а също така поддържа и такава в родния си град Кюстендил. Стоянов даде изявление пред " Тема спорт " за последните събития в Левски и БФС.

Г-н Стоянов, като човек, който още дълго време очевидно ще е отвън България, какво ви кара да реагирате на съвсем всяка вест за Левски и БФС?

- Който е минал през Левски, си му остава тръпка вечно. Това е една институция. Боли ме от това, което става в клуба години наред. Това е заличаване. Тръпка е и аз ще си умра левскар. Колкото до БФС - по-рядко разясня нещата там. Но последните събития, които станаха, са аморални.

Последния път, когато говорихме, казахте, че е време Наско Сираков да се завърне в Левски и да оправи нещата, само че сякаш сега той не оправдава даже и вашето доверие?

- Така е. През тези години, когато Наско Сираков бе отвън клуба, съм коментирал, че той би трябвало да е там. Но може би по-добре щеше да е позицията му да е на състезателен или изпълнителен шеф. В момента като притежател в тази тежка конюнктура мисля, че не се оправя добре. Няма спонсори, а в този момент и бюджетът се понижава на половина, само че даже и толкоз няма. Левски и даже на 50 % да си понижи средствата, е все тая, касата си е празна. Всеки знае, че в подобен клуб са доста значими парите и постоянно да се дават заплати.

Отстрани видяно, по какъв начин ви се коства отношението на почитателите към протичащото се в клуба?

- Може би множеството от почитателите са настроени скептично, само че има и по-малък % от тях, които имат вяра, че Левски ще се оправи, ще се вдигне на крайници и ще пристигна някой човек, който да оказва помощ и да оправи тези неща, които са сега. Но множеството от почитателите са скептично настроени.

Как ги усещате? Според вас имат ли религия, че ще се излезе от тази рецесия?

- Не знам, мога да кажа от моята позиция какво виждам. Има доста последователи, които ми пишат в обществените мрежи, даже и ми звънят и приказваме. Повечето хора са скептично настроени от това, което се случва в Левски.

В Левски от много години към този момент не се получава нищо. Докога ще продължи това безвремие?

- Според мен някой подведе Наско Сираков да вземе акциите и му направи неприятна услуга. А този някой всички знаем кой е - най-болният левскар в страната. Сираков, като остаряло куче във футбола трябваше да си направи сметка, че в случай че вземе акциите, ще е належащо да има съществени хора зад тила си - дали спонсори, или Бащица, тъй като не взимаш акциите на Левски Карлово или Левски Лом, с цялото ми почитание, а това е Левски София. Тук трябват средства и като си поел тази отговорност, е належащо да си спазваш обещаното.

Не е ли огромен проблем и това, че няма състезателен шеф, тъй като Наско Сираков не може да се оправи самичък с търсенето на треньори и играчи?

- Да, съгласно мен би трябвало да има състезателен шеф, който да е в помощ най-малко на треньора за гледането и взимането на нови футболисти, тъй като наставникът не може да извършва тези функционалности и да следи играчи. За мен е належащо да има състезателен шеф, само че не знам за какво не е назначен подобен. Трябва да има човек, който да е покрай тима и да следи нещата. Според мен най-важното бе, че Сираков трябваше да излиза всеки месец и да дава конференция. Да дава информация на почитателите какво става в клуба. За всяка една стотинка, която е влезнала в клуба, и защо са давани пари. Защото в случай че не бяха почитателите, поправете ме, в случай че бъркам, само че сред 5 или 6 милиона лв. са дадени от тях...Тези хора са длъжни да знаят какво става. Може Сираков да каже, че е мъчно и последователите могат да се провеждат. Ако не може да се оправи в Левски, дано да се направи един модел като в Барселона и Реал Мадрид и да се дадат 51% от акциите на някакво съдружие или на предприемачи. А другите 49% да си останат при Сираков. Ако бюджетът е 500 000 лв. на месец, задачата им е да ги намират. Примерно сдружението, както е с болшинство, да избира президента на клуба и да дава доклад на почитателите, тъй като без последователите Левски е нищо. Това е самата истина.

Според вас Лудогорец още какъв брой време може да е първенец?

- Докато му пускат облага на оня там, ще е по този начин. Защото нито Левски, нито ЦСКА излизат с позиция, а това са двата най-големи марката в България. Докато се мълчи и никой не скочи, с цел да се създадат някакви промени в българския футбол, ще си гледаме същата безрадостна картинка от последните 10 години.

Като гледате БФС, не ви ли се коства, че там е безкрайна комедията или нещастието?

- Един тип е покруса и комедия. Като виждам, че от УЕФА и ФИФА пращат писма и се чудят... Това може да стане единствено в България. Не е съществено и дано клубовете да се замислят за кого ще гласоподават на конгреса, в случай че желаят нещо да се промени. Да, Бербатов няма опит в това, само че от дребен е излязъл отвън България и е играл и работил в доста съществени клубове, както и с такива хора. Мисля, че би трябвало да му се даде късмет - и да има смяна в българския футбол.

Осъзнава ли той с какво се захваща?

- Според мен би трябвало да знае и ще му бъде доста мъчно, тъй като ръководството на БФС от дълги години си е направило по този начин нещата, че когато е определен президент, той може да стои отпред, до момента в който реши. Ще бъде доста сложна битката и би трябвало по-сериозно да се вършат акции. Необходимо е да се работи по-брутално.

Как реагирахте, когато разбрахте, че Боби Михайлов ще си отдръпна оставката?

- Не знам по какъв начин са юридически нещата. Но от морална позиция е насмешка с футбола и почитателите. Сигурен съм, че в случай че има промяна на управлението, на идващия мач на националния тим може би стадионът ще е цялостен. Хората по тази причина не вървят на мачовете. Загубиха интерес. Трагедия и безредица е там. Шапка им смъквам - станали са четвърти в света. Това са международни звезди, само че в ръководството се провалиха и не знам за какво още са там. Но уставът е преправен и ще си останат там. Има си клубове-фантоми, които си ги избират, и по този начин. Бербата би трябвало да се захване с по-брутални акции и да се работи, тъй като в България не може да си естествен, в случай че искаш да спечелиш. Ако би трябвало, даже и със кавги и разногласия да работи.

С техните камъни по техните глави, по този начин ли би трябвало?

- Нормално. Това е България. Така се работи. Въпреки че баба ми, Бог да я елементарни, ми беше споделила: " На неприятното отвръщай с положително ". Но няма по какъв начин да стане в България. Просто манталитетът ни се промени след идването на демокрацията. Старите хора са били едни, а в този момент са напълно други действителностите.

Какво се чака за Олимпиадата в Токио?

- Няма да има почитатели от други страни, единствено локални ще са. Чакат я и за момента всичко върви обикновено.

Как са настроени хората в Япония? Предпазливи ли са?

-Да, внимателни са, тъй като допреди месец имаше 13 области, които бяха затворени и не можеше да се излиза от тях. За момента от две-три седмици отново се подвигна броят на инфектираните и не знам...

Нали няма смисъл да ви запитвам за оборудванията и залите в Япония...

- Да, инфраструктурата започнаха да я вършат още първоначално и всичко беше готово за предходната година. Не съм чел за момента дали ще има карантина за тимовете в Олимпийското село.

Всичко наред ли е с школата ви?

- Да, всичко е наред. Работим с децата. Имаме доста трениращи, само че терените в Кюстендил не са задоволителни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР