Бившият френски президент Валери Жискар почина снощи на 94-годишна възраст,

...
Бившият френски президент Валери Жискар почина снощи на 94-годишна възраст,
Коментари Харесай

Почина бившият френски президент Валери Жискар д'Естен

Бившият френски президент Валери Жискар умря нощес на 94-годишна възраст, заобиколен от фамилията си, съобщи Франс прес, като се базира на негови близки. Според тях, той е умрял в резултат на затруднения от Ковид-19.

През последните месеци експрезиденът няколко пъти е постъпвал в болница поради проблеми със сърцето.

 Валери Жискар д'Естен е признат в болница Виж още

През 1974 година центристът Жискар д`Естен става най-младият президент на Петата република . Управлява единствено един мандат - до 1981 година

Неговият благороден жанр му печели известност на самонадеян човек и технократ. След като губи президентските избори през 1981 година, извоювани от социалиста Франсоа Митеран, Жискар д`Естен дълго храни очаквания да се върне в Елисейския замък, до момента в който не осъзнава, че не разполага с нужната поддръжка, отбелязва ДПА.

По време на мандата си той предприе дейности за модернизиране на страната, прокарвайки обилни обществени промени като разрешаването на абортите по избор на бременната, развода по взаимно единодушие и понижаването на възрастта за гласоподаване от 21 на 18 години.

 С министър-председателя Жорж Помпиду (вдясно)
С министър-председателя Жорж Помпиду (вдясно)
Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Жискар д`Естен се стремеше да либерализира френската стопанска система, поддържа огромни планове като мрежата на високоскоростните влакове Те Же Ве и градеше имидж на млад и съвременен президент, който е по-близо до народа от предшествениците си, показва Ройтерс.

 Валери Жискар д'Естен като президент на Франция с немския канцлер Хелмут Шмит (вляво) през 1974 година
Валери Жискар д'Естен като президент на Франция с немския канцлер Хелмут Шмит (вляво) през 1974 година
Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Жискар д`Естен сътвори близки връзки с някогашния западногермански канцлер Хелмут Шмит и дружно те поставиха основите на единната европейска валута - еврото, създавайки Европейската валутна система.

Той бе основателят на годишните срещи на върха на групата на най-развитите индустриални страни. Година след избирането му се състои първата от тях, във формат Г-6: Съединени американски щати, Германската федерална република, Япония, Англия и Франция, като Италия е поканена на срещата в качеството си на ръководител на тогавашната Европейска икономическа общественост. През 1976 година Италия става формален член дружно с Канада и се появява Г-7, а през 1998 година към групата се причислява и Русия (Г-8), напомня Агенция Франс Прес.

 Валери Жискар д'Естен през 2015 година в Хамбург
Валери Жискар д'Естен през 2015 година в Хамбург
Снимка: Getty Images/ Guliver Photos

Жискар д`Естен, който от началото на карантинния режим живееше в провинциалното си жилище в Отон, Централна Франция, беше признат в болница за пет дни през ноември със сърдечна непълнота.

Преди това, в средата на септември, той прекара няколко дни в парижка болница поради леко инфектиране на белите дробове. Медиците обаче отхвърлиха болестта му да е обвързвано с ковид.

Една от последните обществени появи на Жискар д`Естен беше на 30 септември 2019 година, на погребението в Париж на различен президент - Жак Ширак, който беше негов министър председател от 1974 до 1976 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР