Бившият френски президент Никола Саркози ще се изправи отново пред

...
Бившият френски президент Никола Саркози ще се изправи отново пред
Коментари Харесай

Саркози отново на съд за незаконно финансиране на предизборна кампания

Бившият френски президент Никола Саркози ще се изправи още веднъж пред съда през днешния ден за това, че през 2012 година е финансирал нелегално предизборната си акция, съобщи БГНЕС. Това е второто дело против Саркози, откакто преди три седмици получи неоправдателната

 Саркози е упрекнат, че неговата партия е изразходила двойно повече от законно позволения предел за финансиране на предизборна акция. Първоначално се смяташе, че е приел противозаконни дарения от съсобственичката на козметичния тръст L`Oreal милиардерката Лилиан Бетанкур и даже от либийския водач Мумар Кадафи, а по-късно е употребявал другарска организация за връзки с обществеността, с цел да прикрие разноските.

Обвиненията за приемане на 50 млн. евро в брой от Кадафи неотдавна бяха оттеглени от прокуратурата, а делото за десетки хиляди евро от Бетанкур се разпадна в съда.

В обвинителния акт прокурорите декларират, че тяхното следствие не е съумяло да потвърди, че Саркози е провел персонално или е взел участие в схемата, само че настояват, че той се е възползвал от нея и би трябвало да е бил наясно с нея.

" Кандидатът за изборите и неговият непосредствен кръг избраха да концентрират акцията върху грандиозни и скъпи манифестации и да поверят организацията на профилирани организации ", се споделя в обвинителния акт.

66-годишният Саркози отхвърля да е взел участие в непозволени дейности и съобщи, че не е знаел за подправено фактуриране на разноските. Ако бъде приет за отговорен, той може да получи ефикасна присъда за период до една година и санкция до 3750 евро.

Жером Лаврийо, заместник-ръководител на акцията на Саркози през 2012 година и един от 13-те обвинени, призна, че по лична самодейност е управлявал пренасочването на средствата, изплатени на PR организацията Bygmalion, с цел да прикрие разноските за акцията. 

Двама съоснователи на организацията също са измежду обвинените. Един от тях - Ги Алвес, обществено призна подправеното осчетоводяване. През 2014 година юрист на Bygmalion заяви, че компанията е работила под политически напън.

Лаврийо изиска отлагането на процеса, откакто член на екипа от бранители се разболя от COVID-19. Днес съдиите ще би трябвало да решат дали да пресечен процеса за няколко седмици.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР