Бившият финансов министър Владислав Горанов за втора поредна седмица беше

...
Бившият финансов министър Владислав Горанов за втора поредна седмица беше
Коментари Харесай

Да се занимаваме със зрелища. МВР отново разпита Горанов за джипа му

Бившият финансов министър Владислав Горанов за втора поредна седмица беше привикан в Министерство на вътрешните работи. Той още веднъж даваше пояснения по случая от декември, при който му се наложи да се върне от българо-сръбската граница, тъй като се оказа, че. Впоследствие той изясни, че го е взел на лизинг, а вносителите на колата "Мото-Пфое " обявиха, че.

Случаят предизвика въпроси за това по какъв начин Горанов е бил пуснат свободно да се върне назад в България от границата, откакто колата му е оповестена за търсене, а по-късно да влезе в Сърбия с различен автомобил.

Последва инспекция на Министерство на вътрешните работи, а преди ден вътрешният министър Бойко Рашков заяви в Народното събрание, че джипът "Тойота ", каран от Горанов, е бил регистриран в България преди датата му на произвеждане.

Вътрешният министър заяви през декември, че въпросната кола е била оповестена за търсене по искане на Русия и "съвсем не е нова, както твърдеше и [Горанов], и притежателят на компанията ". Още тогава Рашков загатна, че инспекцията на Министерство на вътрешните работи е открила "много странни обстоятелства и разминавания ". Преди ден той даде и образец – джипът е създаден през август 2018 година, а регистрацията му е от 1 януари 2018 година

"Джипът на Владислав Горанов е изцяло постоянен. Купен е от Хамбург от формален дилър на "Тойота " и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се търси в Русия ", гласеше обяснението на шефа на "Мото пфое " Атанас Фурнаджиев през декември.

"Хляб няма да има, поради това би трябвало да се занимаваме със зрелища ", разяснява в четвъртък сутринта някогашният финансов министър пред чакащите го публицисти пред постройката на Главна дирекция "Национална полиция ".

"Токът нараства 6 пъти, бизнесите банкрутират и се търси омаскаряването на един някогашен политик. Три пъти пристигам поради автомобила, а един път по сигнала на "БОЕЦ " за кюлчетата, където към този момент съм разпитван и нямам какво повече да кажа. Никога пари за Бойко Борисов не са минавали през мен ", добави Горанов.

Помолен да разяснява изнесената от Рашков информация, че колата му е била записана преди датата на произвеждане, той съобщи, че няма по какъв начин да знае дали това е правилно. По думите му в случай че е истина, това "доказва тезата на вносителя на автомобила, че става въпрос за кола, която е клонирана ". Горанов допусна, че става въпрос за документна машинация и добави, че все още автомобилът е предаден на полицията.

По този мотив Горанов разяснява в четвъртък, че е бил сюрпризиран от обстоятелството, че возилото се търси по искане на Русия и посочи, че той е бил регистриран два пъти в България – един път, когато е бил импортиран от "Мото-Пфое " и повторно, когато в талона е било добавено името на някогашния министър. Той акцентира, че при нито една от тези регистрации в КАТ не е бил открит проблем.

Бившият финансов министър сподели още, че граничният служител на реда, който е направил инспекцията на пункт "Калотина ", му е споделил: "Наредиха ми да се върнете назад ". Той добави, че не знае кой е дал това разпореждане и уточни, че това би трябвало да бъде изяснено от Министерство на вътрешните работи.

Владислав Горанов разяснява пред медиите и разпита си във връзка изказванията на обвинения хазартен необут Васил Божков. През 2020 година той популяризира банкови извлечения за изтегляне на милиони, потвърждавайки, че през последните години е предал на някогашния министър председател Бойко Борисов и Горанов. Публикува и електронна преписка с Горанов.

"В момента се прави нова инспекция от Министерство на вътрешните работи, която няма да добави стойност в следствието. Нови обстоятелства и условия няма по какъв начин да бъдат добавени. Целта е Бойко Борисов да бъде спрян от медиите и да дава пояснения по тематики, които от дълго време са изяснени в общественото пространството ", заключи някогашният финансов министър.

В момента Министерство на вътрешните работи води инспекция по сигнал на гражданското придвижване БОЕЦ във връзка със фотосите на златни кюлчета и пачки с 500-еврови банкноти от спалнята на Борисов в държавната резиденция в Бояна, както и по изказванията на Божков. Снимките от държавната спалня на някогашния министър председател към този момент бяха обект на прокурорска инспекция, само че тя завърши с отвод да се образува следствие още в края на 2020 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР