Бившият финансов министър Симеон Дянков прогнозира, че скоро България ще

...
Бившият финансов министър Симеон Дянков прогнозира, че скоро България ще
Коментари Харесай

Дянков: На Петков и Василев ще са наложи да си говорят с ГЕРБ

Бившият финансов министър Симеон Дянков предвижда, че скоро България ще има постоянно държавно управление. Няма да е елементарно заради идеологическите разлики сред четирите партии, само че " самите сътрудници са наясно, че когато няма продължителност на държавно управление, нови политически субекти запълват празните пространства ", разяснява Дянков в изявление за Нова тв. Той вижда като сложни теми енергетиката, обществената политика и влизането на България в Еврозоната.  " Допълнително ще натежи продължаващата инфлация - нужни са бързи политики, само че не виждам единодушие за това сред съдружните сътрудници ", разясни финансистът.

Според него макар че ГЕРБ сега са в изолираност, от " Продължаваме промяната " ще би трябвало да имат " някакви диалози "  с тях - все  пак това е втората по величина парламентарна група, а и имат сходни позиции по някои въпроси.  " Без ГЕРБ ще е мъчно на това държавно управление. На Политическа партия им трябват конституционни болшинства по някои от тематиките, които желаят да развият, да вземем за пример правосъдната промяна ", съобщи Симеон Дянков.

Той не счита, че сега е време за оставката на Бойко Борисов като лидер и за отдръпването му от политиката. "  Все още ГЕРБ е млада партия, единствено на 12 години, и е още доста подвластна от водача си. Въпреки това би трябвало да се погледнат съществени политики в партията, а и огромна част от министрите от последното държавно управление, например МТСП, здравният и инфраструктурните министри, би трябвало да се отдръпват и да не бъдат съществени фрагменти в ГЕРБ. Това се видя доста ясно и на изборите ", разясни Дянков.

 

Ексвицепремиерът, който ще запомним с паметното съпоставяне на финансовия проект на страната по негово време с постна пица, не вижда необикновен проблем в забавянето на бюджета за идната година. " Ще влезем в 2022 година с  актуализирания бюджет от тази година. До края на януари ще формираме бюджет и няма проблем един месец да се изкара с 1/12 от бюджета за предходната година ", съобщи Дянков. По думите му е нужен нов диалог за пенсиите, за които беше дадено да се усилят от 25 декември. Там ще са нужни сред 2.5 и 3 милиарда лв.. Освен това са нужни политики за отплата на обществено слабите групи, тъй като обещаното нарастване няма да компенсира инфлацията от над 10% в дребната кошница. 

На този стадий не е належащо налозите да се усилват - дефицитът на средства в бюджета може да се запълни с парите, които България ще получи от другите европейски фондове. Но през 2023/2024 година неизбежно ще би трябвало да се подвигат ставки, счита Дянков.

Бившият финансов министър е уверен, че България би трябвало да влезе в Еврозоната, само че го тревожи, че в очертаващата се управническа коалиция има разнобой. Трябва да се разгърне необятна акция в продължение на 2-3 години, а ние  към този момент сме съдбовно закъснели, разяснява Дянков. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР