Бившият енергиен министър Теменужка Петкова в Денят започва по БНТ

...
Бившият енергиен министър Теменужка Петкова в Денят започва по БНТ
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: При правителството на Петков преговорите с "Газпром" изобщо не са спирали. Чухме, че са платили колосална сума на адвокатска кантора за преговори с "Газпром"

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова в " Денят стартира " по Българска национална телевизия бе събеседник по тематиката: " Газпром- би трябвало ли да се договаря с тях "?

" Правитеството на Петков остави поредност от рецесии. Всъщност това правитество съумя да сътвори рецесии във всяка област, в това число в енергетиката. Интересни аномалии има в държанието на това правитество - те прекратиха доставките от " Газпром ", само че не направиха нужното да ги заместят. Още през април са решили че няма да изпълнят изискванията на " Газпром ", само че в този случай трябваше да започват интернационален търг, с цел да обезпечат доставки, а вмместо това побързаха да вклчат медиаторите в тази скица, по които ни дадават съветски газ, само че 30% по-скъп.

Трябва да се види за какво " Булгаргаз " преотстъпи своите права на медиатори, които да продат с 30% по-скъпо, да се ревизира от способените органи! " Булгаргаз " има лиценз за търговия и трябваше да резервира слотове, потенциал, с цел да има газ за България " - изясни тя казуса.

Според Петкова, договорът с " Газпром " завършва в края на годината. При прецизно съблюдаване на глобите против Русия, най-малко е трябвало да се зареди Чирен. Тя отговори и на въпроса в действителност ли при държавното управление на Кирил Петков диалозите с " Газпром " в действителност не са спирали:

" Чухме, че Политическа партия са платили колосална сума на адвокатска адвокатска фирма за договаряния с " Газпром ". Ще бъде забавно да знаем какви препоръки са давали от адвокатската фирма, тъй като българското правитество беше гневен бранител на " Лукйол ", само че при " Газпром " се оказага доста демократични и включиха медиаторите в доставките.

Въпросът е към Кирил Петков – нямам информация за тези договаряния. Аз през вчерашния ден разбрах, че е имало адвокатска адвокатска фирма с колосални възнаграждения. А ние имаме ясна позиция- ние сме за това да се направи 100% диверсификация на доставките от съветския газ. По време на нашето ръководство сме основали предпоставки и инфраструктура за газ от разнообразни източници.

Аз не мога да схвана тези митинги, Демократична България беше в коалиция с Българска социалистическа партия и от самото начало Българска социалистическа партия твърдеше че би трябвало да се договаря с " Газпром ", тогава нямаше спонтанна реакция. И против какво протестират- против директни доставки или против медиаторите? " - изрази недоумението си Петкова.

Тя смята, че единственото, направено от държавното управление на Петков е да приключи доставките от " Газпром ", само че да продължи вноса на съветски газ през медиатори, което сигурно не е диверсификаци, в случай че не е нов тип диверсификация по харвардски - да се внася същото, само че на 30% по-висока цена от медиатори.

На въпрос за газовата връзка с Гърция, Теменужка Петкова изясни, че е значимо да се разсее към този момент мантрата на Политическа партия по какъв начин се строи тя 12 години, тъй като просто не е правилно: " Това е следващата неистина, знаят го, само че политически го приказват. Проектът стана вероятен с помощта на ГЕРБ и ББ. 2015 година, декември, се взе капиталово решение за плана. За 2 години, до края на 2017 година направихме нужните де действия- финансиране за половин милиард лв., нотификация на държавните помощи, 39 млн.евро от Оперативна програма " Иновации ", междуправитествено съглашение за данъчния сатут на плана за 25 години, публични обществени процедури, по които се избраха всички реализатори. Оставихме безусловно подготвен план.

Това е развой, не се осъществя от през днешния ден за на следващия ден. Поръчките от 2017г. завършиха с обжалванията до 2019 година, строителството стартира 2019, октомври месец. Трябваше да завърши през април 2021 година, само че срокът беше продължен до декември 21 година. Всяки план има своя път, който би трябвало да се извърви, това са публични поръчки, съблюдават се правила, регулаторите би трябвало да се произнесат ".

" Този план е стратегически, не инцидентно дадохме всичко от себе си да стане. Правителството на Кирил Петков се провали при довършването на този план - съобщи екс енергийният министър.

Петкова акцентира, че и до момента газовата връзка не е подготвена: " Институциите оповестиха, че на обособени стадии е строителна площадка към момента. Петков завъртя един кран, направи си фотоси и толкоз. Интерконекторът ще даде опция за действителна диверсификация на източника на природен газ. Договорът с Азербайджан влезе в действие от 1 януари 2021 година, това е 1/3 от потреблението. Цената е атрактивна и колкото по-бързо го приключим, толкоз по-бързо ще се възползваме от азерския газ ".

Теменужка Петкова е уверена, че няма по какъв начин да се откажем от втечнения газ, тъй като са нужни още 2 милиарда И е нужно " Булгаргаз " да разгласи обществен интернационален търг, с цел да се явят снабдители от целия свят, само че " Булгаргаз " би трябвало да влезе в ролятаа си търговец и да резервира потенциал, няма по какъв начин да вземем полутечен газ без запазен капацинет. Според нея е добре, че на сдружението е отпусната помощ, тъй като държавното управление на Петков е довело публичния снабдител до несъстоятелност.

" Ние отиваме на изборите да желаяме избор на доверие. ГЕРБ-СДС сме потвърдили че сме виновни хора, че разполагаме с експертиза, в този момент на България й е належащо да има мощно водачество, висока експертиа и обезпечен " не " на разделянето. Нужно й е обединяване и умерено да си реши проблемите. ГЕРБ и Съюз на демократичните сили ще са първа полит мощ " - разяснява Петкова изборите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР